Komplexní sacharidy v nich obsažené se starají o to, že náš mozek má dostatek energie. Hořčík, železo a vitaminy skupiny B obsažené například v ovesných vločkách jsou důležité, aby dobře fungovala nervová zakončení.
Kromě sacharidů jsou i tuky výživou pro náš mozek. Zvláště omega 3-mastné kyseliny jsou potřebné pro "pevné" nervy. Podle studií také pomáhají paměti, jsou prevencí před Alzheimerovou chorobou. Tělo si je neumí vytvořit samo, proto je třeba mu je dodávat ve stravě (losos, sardinky, sója, lněná semínka ...).
Mají schopnost stimulovat přenos mezi neurony a snížit tak reakční čas organismu.
Obsažený lecitin zvyšuje koncentraci, vitaminy skupiny B podporují látkovou výměnu v mozku.
I mozek je třeba chránit před volnými radikály. Brokolice obsahuje vitamin C, E a beta-karoten, které se o to postarají.
Amonokyseliny v nich obsažené zvyšují fungování mysli, vitamin E působí jako antioxidant, hořčík uklidňuje, vitaminy skupiny B zvyšují motorické schopnosti, lecitin zvyšuje výkon mozku.
Jsou bohaté na hořčík, který je pro mozek klíčovým prvkem, fruktóza slouží jako rychlý a okamžitý zdroj energie pro mozek.
Díky lykopenu, který obsahují, se zvyšuje schopnost soustředění. Všimněte si si rajčete, když ho rozkrojíte. Co vám připomíná? Ano, je to mozek!
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.