Jak si zachovat zdravý mozek a oddálit stárnutí?

Datum článku: 6. 8. 2013

Bobulovité ovoce zpomaluje stárnutí. Přišli na to vědci, kteří zkoumali 16 tisíc žen, po dobu 25 let. U žen, které často jedí bobulové ovoce jako borůvky či jahody, pozorovali američtí vědci pozdější nástup zhoršování kognitivních funkcí. Výsledky výzkumu naznačují, že konzumentkám lesních plodů se podařilo oddálit tento proces spojený se stárnutím až o 2,5 roku. Vědci přitom pozorovali až 16 tisíc žen, které vyplňovaly dotazníky od roku 1976 do roku 2001. V letech 1995 až 2001 zase sledovali stav kognitivních funkcí u účastnic starších 70 let.

Jak si zachovat zdravý mozek a oddálit stárnutí?

Tím vědci poskytli první epidemiologické důkazy o tom,

že bobulové plody mohou zpomalit nástup zhoršování kognitivních funkcí u starších žen. Zjištění výzkumu je důležité především proto, že počet lidí ve vyšším věku se neustále zvyšuje. Ale konzumace tohoto ovoce je přínosem v každém věku. Velké epidemiologické výzkumy jako tento potvrzují základní vědecké poznatky o tom, že antioxidační a protizánětlivé vlastnosti lesního ovoce mají příznivé účinky při kognitivním úpadku souvisejícím s věkem.

Na závěr lze doporučit všem, nejen pacientům v jakémkoliv věku,

aby jedli více bobulovin. Je to jednoduchý, výživný a chutný způsob, jak si zachovat funkci mozku.

 

Autor: Lenka Kostková