Patří mezi často sbírané podzimní houby. Příčinou není jen lahodná chuť této houby, ale i vysoký podíl zdraví prospěšných látek. Kuřátko jedlé je vynikajícím zdrojem vitaminu A, který podporuje zdraví pokožky a očí. V houbě se nachází i vitamin C, který je známý "bojovník" vůči virovým onemocněním a zánětům. Málokdo ví, že tato chutná houba skrývá v sobě poměrně velké množství vitamínu D - látky, která se stará o pevné kosti a pěkný úsměv. Z minerálních látek stojí za povšimnutí draslík, který zlepšuje činnost srdce a mozku.
Obě jídla z kuřátek vám budou chutnat! Pokud jste milovníci sušených kuřátek, vězte, že organismus zásobíte pořádnou dávkou bóru - stopového prvku, který chrání tělo před vznikem osteoporózy. Ochutnat jídlo z kuřátek se jednoduše vyplatí!
Tak tuto houbu nelze jen tak snadno přehlédnout! Proč? Protože dosahuje výšky v průměru 30 cm, někdy i 40 cm! Upozorňuje na sebe svou velkolepostí, ale když ji ochutnáte, zjistíte, že i její chuť je výjimečná. Bedla je šťavnatou houbou, protože obsahuje až 95% vody. Zbývající procenta tvoří i vzácné výživové látky; jejich zástupci jsou vitamin A, vitaminy B skupiny nebo vitamín D. Bedla je i zdrojem minerálních látek (např. draslík, fosfor, mangan), ačkoli v menším množství. Čerstvá houba obsahuje i důležité bílkoviny a sacharidy. Smažené bedly, opečené bedly či usušené bedly. Pokud jste tato jídla z hub ještě neochutnali, září je tím ideálním měsícem na nápravu!
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.