Cukr - rafinovaný nepřítel zdraví

Datum článku: 20. 11. 2013

Už jeho název - rafinovaný - svědčí o tom, že je to sice skrytý, ale účinný nepřítel. A jen velmi těžko přesvědčíte lidi, aby ho vyloučili nebo omezili. Hovoříme samozřejmě o cukru bílém, ne o jeho přírodních formách. Protože je velmi chutný, bereme na lehkou váhu věci, které jsou již dávno prokázané, a to, že: Cukr je hlavní příčinou zubního kazu, cukr ve stravě způsobuje nadváhu. Vyloučení cukru ze stravy vyléčilo příznaky poškození a nemocí, jako je cukrovka, rakovina a onemocnění srdce. Například cukrovka, zaznamenala svůj nárůst zejména v 19. století, kdy stoupla i konzumace cukru a sladkostí. Dnes se cukr přidává i tam, kde ho vlastně vůbec není třeba.

Cukr - rafinovaný nepřítel zdraví

A jak to vlastně funguje, když sníme cukr?

Jakmile se cukr dostane do krve, slinivka okamžitě vylučuje inzulin, aby usnadnil jeho přechod přes buněčnou membránu do tkání, kde se využívá jako palivo. Slinivka je orgán, který je zodpovědný za tvorbu enzymů. V dnešní době při našem stravování je často tak přetížený, až je zvětšený za hranice normy. Jedním z viníků je i cukr. Průměrná denní konzumace cukru je 150 g na hlavu, což je až půl šálku cukru každý den. Mnozí z nás toto množství však ještě překračují. I když se vám to množství nyní zdá neuvěřitelné, že určitě tolik cukru denně nesníte. Ale to není myšleno, že si nasypete půl šálku cukru a sníte. Jde o cukr skrytý v jídlech a vypitý v mnoha šálcích kávy a čaje, nemluvě o slazených nápojích, které jsou hotovou pohromou.

I když to zní neuvěřitelně, cukr má vliv i na naši náladu

A u mladých lidí je to ještě výraznější. Podle jistého výzkumu na dětech a mladistvých se prokázalo, že děti, které měli bohatý přísun cukru, byly nevyrovnané, často se neovládaly a vybuchovaly. Když jim množství cukru snížili nebo cukr vyloučili, jejich chování se změnilo, staly se emočně vyrovnanějšími. Cukr totiž v počátečním stádiu vyvolá příliv energie, zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. Serotonin je chemická látka, která však uspává. Možná proto toužíte po něčem sladkém, když nejste ve své kůži. Vzpomeňte si na to vždy, když dítěti koupíte hamburger a colu. Ano, i v některém pečivu se nachází cukr, proto pozorně čtěte etikety výrobků.

O cukru bílém se mluví také jako o prázdné energii nebo o běhu naprázdno

Ve chvíli, kdy inzulínová reakce očistí vaši krev od cukru, běží vaše tělo najednou naprázdno, protože cukr nepřináší žádné výživné látky. Buňky ho spálí jako palivo, ale nenasytí se jím. Rafinací se z něj odstranily všechny vitamíny, minerály a složité uhlohydráty. Proto v době, kdy nemáte v těle cukr, pociťujete hlad spolu se žádostivostí po něčem sladkém. Pokud podlehnete, tuk se začne ukládat a dostanete se do začarovaného kruhu.

Hmotnost

I když to není správný postoj, ale většinu z nás více než zdraví zajímá štíhlá postava. A rafinovaný cukr souvisí i s ní. Pokud jednou dostane váš pankreas červený signál o přílišné dávce cukru a uvolní inzulín, nastanou tři události:
• Inzulín uloží cukr do vašich buněk na spálení.
• Vše, co se nespálí, se přeměňuje na glykogen, což je lichotivější označení pro cukr uskladněný ve svalech a játrech.
• Zbývající cukr promění pankreas na triglyceridy, jiné jemnější pojmenování, které může také znamenat, že ho brzy ponesete v podobě tělesného tuku na svém těle.

Pamatujte, že cukr se rychle vstřebává a zpracovává,

takže pokud jste cukr snědli, zásobí vaši krev dočasnou energií, vaše tělo má práci se všemi bílkovinami, tuky a uhlohydráty, které kromě cukru zkonzumujete. Takže tělo nemá jinou volbu, pouze tyto látky přeměnit na tuk. Pokud jednou sníte cukr, spalování tuku se zastaví. Tělo ví, že příliš mnoho cukru organismu škodí, proto ho urychleně začne spalovat a upřednostní ho před spalováním čehokoliv jiného. A tak nám tuk zůstane a cukr - prázdná energie - se spálí. Proto je i nejúčinnější cvičení nalačno, tělo okamžitě spaluje rovnou tuky.

Autor: Martina Dvořáková