Rady před zařizováním kuchyně

Datum článku: 21. 3. 2014

Předtím, než začnete vybírat kuchyňskou linku a spotřebiče do vaší nové kuchyně, na chvíli se zastavte a začněte se ptát. Ptát sami sebe. Ptát se a přemýšlet o tom, jak by měla vaše kuchyň vypadat a co všechno by vám měla zajistit a umožnit.

Rady před zařizováním kuchyně

Čím začít

S plánováním kuchyně třeba začít již před samotným návrhem rodinného domu nebo bytu. I před renovací je třeba se pořádně zamyslet nad tím, co vám ve staré kuchyni vadilo, co bylo dobré a co je třeba změnit. V navrhovaných i stávajících prostorách musíte v první řadě zvážit prostorové možnosti, velikost a dispoziční umístění kuchyně. Zohlednit byste měli i to, jak často vaříte, v jakém množství, kolik budete potřebovat místa na ukládání potravin a kuchyňského nádobí a náčiní. Důležitým bodem je umístění stolování, respektive kolik času tráví členové domácnosti v kuchyni, zda ji plánujete využívat i na setkání s rodinou a přáteli. Své představy je dobré probrat s odborníkem. Dnes vám s návrhem kuchyně umí pomoci specialisté v téměř každém kuchyňském studiu.
Pokud již máte přesně určený prostor na kuchyň, předtím, než se rozhodnete využít jejich konzultaci, musíte kuchyňský prostor změřit. Nástin vám pomůže zorientovat se v možnostech a omezeních, které jsou dány tvarem místnosti a prostorem při stěnách.

Měřte

Změřte vzdálenost mezi stěnami a jejich výšku. Poznamenejte si současné umístění dveří, oken, ventilace, přívodu a odtoku vody, elektřiny, radiátorů, speciální úhly a všechny ostatní architektonické prvky. Stěnám, na které byste chtěli umístit skříňky kuchyňské linky, věnujte zvýšenou pozornost. Nezapomeňte na prostor potřebný pro otevírání oken a dveří. Pokud uvažujete o umístění skříněk pod okno, myslete na to, že minimální vzdálenost mezi rámem okna a podlahou by měla být alespoň 90 cm, nejlépe 105 cm.

Myslete ergonomicky

Pokud má být vaše nová kuchyň prostorem, v němž budete rádi pracovat, musíte logicky uspořádat chladící, přípravné, jídelní, mycí a odpadové centrum. Praváci by měli postupovat zleva doprava. Pokud měníte umístění kuchyňské linky, je třeba brát v úvahu novou délku rozvodů jednotlivých instalací. Kvůli napojení na odpad je linku výhodnější nechat při instalační šachtě.

Nezapomeňte 

- V kuchyni by mezi dvěma řadami skříněk měla být vzdálenost alespoň 120 cm.
- Mezi varnou deskou a dřezem je vhodné mít alespoň 80 cm širokou pracovní plochu.
- Na každé straně sporáku by měl být volný prostor široký alespoň 40 cm.
- Mezi sporákem a horní skříňkou by měl být volný prostor nejméně 50 cm.

Vyhněte se nejčastějším chybám, které při zařizování kuchyně vznikají

- Sporák u zdi - kromě toho, že vám při něm bude chybět pracovní plocha, stěny se budou rychle špinit a těžko čistit.
- Chladnička a mrazák v rohu - omezí to otevírání jejich dvířek, jakož i přístup do vedlejších skříněk.
- Umístění myčky - nejvhodnější je naplánovat myčku vedle dřezu. Nádobí bez zbytečných louží rychle naložíte.
- Umístění trouby - ideální pracovní výška je v úrovni očí.
- Okolí sporáku - v blízkosti sporáku myslete na zásuvku s kuchyňským náčiním. Při vaření oceníte možnost sáhnout po potřebné pomůcce, aniž byste museli pobíhat po kuchyni. Pokud máte malé děti, nedávejte zásuvky od podlahy až nahoru. Děti by po nich mohli vylézt a ublížit si.
- Baterie pod oknem - zvažujete umístění umyvadla pod kuchyňským oknem? Pozor na výšku baterie, která může bránit při jeho otevírání.
- Otevírání skříněk - mezi skříňku u zdi a zeď je vhodné dát výplňovou lištu.

Sítě

Před montáží kuchyňské linky musíte mít ukončenou povrchovou úpravu podlahy, stěn za linkou, připravené přípojky vody, elektřiny a pokud je to nutné, i plynu. Dodatečné zásahy nebo změny do rozvodů a sítí již většinou nejsou možné, případně znamenají značné komplikace.

Voda

Pokud renovujete kuchyni, je dobré s pomocí odborníka zkontrolovat vodovodní trubky a zjistit, zda není nutná jejich výměna. Neměli byste zapomenout ani na vybudování odtoku vody z myčky nebo z pračky a zajistit si dřezový sifon s přípojkou na odtokovou hadici myčky nádobí či pračky nebo drtiče na odpad. Ve skříňce pod dřezem budou skryty, snadno přístupné a nebudou překážet.

Elektřina

Nové rozvody elektřiny třeba dimenzovat s ohledem na zamýšlené elektrospotřebiče, například sklokeramické a indukční varné desky vyžadují vyšší napětí a samostatný jistič. Při renovaci objektů jsou většinou potřebné úpravy, které může provést pouze odborník.

Materiál a povrchové úpravy

Povrch nábytku a zařízení v kuchyni musí být dobře omyvatelný a schopný zvládnout zátěž, kterou činnosti při přípravě jídla přinášejí. Odborníci se často setkávají s názorem laiků, že kuchyně z masivu je to nejkvalitnější, co si mohou vybrat. To neplatí. Masiv není tvarově stálý. A pro kuchyň, kde se při vaření hromadí hodně par, je spíše nepraktický. Mnozí výrobci dnes nabízejí laminát, který svůj tvar nemění. Z tohoto pohledu není tedy jen levnější, ale i praktičtější alternativou. Při výběru materiálu na kuchyňskou linku si všímejte opracování hran nábytku. Je to detail, který dokáže prodloužit životnost kuchyně. Kvalitní nábytek nemá lepené hrany. Důležité je nejen to, jak bude kuchyňská linka vypadat, ale i to, co všechno a jakým způsobem do ní můžete uložit.Určitě máte představu, co běžně skladujete v kuchyni, kolik máte příborů, nádobí, kuchyňského náčiní a hrnců. Má vámi vybraná kuchyňská sestava takový vnitřní úložný systém, který je schopen přehledně uložit vše, co potřebujete?

Při výběru materiálu pracovní desky zohledněte jeho vlastnosti

a to, jak bude ladit s ostatními prvky interiéru. Plochu byste se měli snažit vyřešit tak, aby měla co nejmenší počet spojů, protože pokud se do nich dostane vlhkost, stávají se zdrojem jejího poškození. K intenzivně využívaným kuchyňským plochám patří i dřez s místem na odkapávání nádobí. Zvažte jeho velikost, materiál, typ baterie a připojení na myčku.

Při výběru baterie byste měli myslet na to,

že musí mít dostatečně dlouhou a pohyblivou výtokovou troubu. Měla by sahat do dřezu minimálně 10 cm od jeho okraje. Praktická je dřezová baterie se sprchovou hadicí, ale i klasická směsovací páková baterie. I podlaha v kuchyni musí být snadno udržovatelná, trvanlivá a odolná.

Spotřebiče

Dnes můžete všechny spotřebiče zabudovat do kuchyňské linky, přičemž některé z nich mohou mít stejné dvířka jako ostatní kuchyňské skříňky, takže nenarušují celkový dojem z kuchyně, případně si vybrat takové, které budou svým designem navzájem ladit. Při výběru bílé techniky, kterou chcete zabudovat, dejte pozor, aby byla k tomu určená. Jinak se vám může stát, že nastanou problémy s jejím chodem. Spotřebiče vhodné k zabudování mají speciálně řešené chlazení a větrání. Při nákupu kuchyňských spotřebičů zvažte své zvyklosti a potřeby. Pokud upřednostňujete rychlou přípravu pokrmů a polotovarů, bez mikrovlnné trouby se pravděpodobně neobejdete.Větší rodiny ocení myčku a větší ledničku. V případě, že v kuchyni potřebujete ušetřit místo, zvažte koupi multifunkční trouby kombinované s mikrovlnnou troubou. A nezapomeňte, že počet a rozmístění spotřebičů ovlivní potřebu elektrických zásuvek, proto jejich rozplánování nenechávejte na poslední chvíli.

Osvětlení

Pokud chcete mít kvalitně osvětlenou kuchyni, při výběru svítidel musíte počítat s obecným osvětlením na stropě, s výškově nastavitelnou lampou nad stolem a s osvětlením nad pracovní plochou. K současným trendům patří lokální náladové osvětlení, které je nejen efektní (vitrínové svítidla za prosklenými dvířky), ale i podstatně zvyšuje viditelnost při práci (bodové osvětlení pracovní plochy).

Bezpečnost dětí

Pro děti je kuchyň místo, kde mají stále co objevovat. Proto byste měli věnovat pozornost jejich bezpečnosti a využít všechny možnosti, jak je ochránit před úrazem. Zásuvky a dvířka můžete opatřit pojistkami, sporák bezpečnostním krytem. Čistící prostředky a ostatní chemikálie uzavřete do prostoru s pojistkou, na který dítě běžně nedosáhne.

Stolování v kuchyni

Se stolováním a umístěním jídelního koutu souvisí několik rozhodnutí, které byste měli zvážit předtím, než začnete kupovat židle a vybírat stůl. Například, jak často doma jíte, zda obvykle používáte klasický jídelní stůl, nebo by vám stejně dobře posloužila barová deska. Nejdůležitější podmínkou při umisťování stolování je prostor. Jaký prostor tedy můžete věnovat jídelnímu koutu? Od hrany stolu budete potřebovat minimálně 50 cm na židli a dalších 30 cm při sedání a vstávání. Pokud chcete, abyste měli místo i na procházení kolem stolu, musíte počítat alespoň s 80 až 120 cm. Při plánování jídelního koutu nezapomeňte ani na výjimečné situace, kdy ke stolu zvete hosty. Kolik lidí by se k němu mělo standardně při takových situacích vejít? Pokud musíte počítat s pohoštěním pro větší množství hostů a nemáte dostatečný prostor pro velký stůl, bude nejvhodnějším řešením stůl s přídavnými deskami.

Autor: Martina Dvořáková