Proč je železo tak důležité pro naše zdraví?

Datum článku: 15. 10. 2013

Železo je jedním z důležitých prvků, které jsou nezbytné pro správné fungování lidského organizmu. Železo je nezbytné zejména při tvorbě červených krvinek, kde tvoří součást červeného barviva hemoglobinu. Potřeba tohoto prvku u člověka závisí na několika faktorech - zvýšenou potřebu železa mají např. těhotné a kojící ženy či aktivní sportovci.  Nedostatek železa v organismu může vést k vážným zdravotním problémům a komplikacím.

Proč je železo tak důležité pro naše zdraví?

Jak zjistím, že mám nedostatek železa?

Jste často unavení? Bolí vás hlava? Vaše pokožka má bledou barvu a nemůžete se zbavit neustále studených rukou či chodidel? Dělá vám problém soustředit se? Pak za to mohou být zodpovědné nedostatečné zásoby železa ve vašem těle. Určitě se vyplatí věnovat pozornost takovým příznakům a obrátit se se svými problémy na svého lékaře. Ten vám odebere krev na rozbor, aby se zjistila hodnota železa. Jednou z velmi častých nemocí souvisejících s nedostatečnými zásobami železa v organismu je tzv.  sideropenická anémie (chudokrevnost).

Pokud se ukáže, že trpíte nedostatkem železa, bude nutné zakročit

Podle toho, o jaký vysoký deficit železa se jedná, určí se také vhodná léčba. Někdy stačí upravit stravu, ale ve vážnějších případech je nutné užívat preparáty železa, kterých je dnes na trhu několik druhů a váš lékař vám doporučí ten nejvhodnější pro vás. Při užívání doplňků železa se zároveň podávají další vitamíny, jejichž úkolem je usnadnit vstřebávání železa. Důležité jsou zejména vitamín C a vitamíny skupiny B.

Strava bohatá na železo

V méně závažných případech stačí zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na železo. Vhodné jsou různé druhy ovoce s vysokým obsahem železa - například černý rybíz, borůvky, vhodné jsou i různé druhy sušeného ovoce (meruňky, rozinky, fíky či švestky). Ze zeleniny se spoustou železa může pochlubit červená řepa ( červená řepa), špenát, zelená listová zelenina.

Vhodné jsou také různé natě

Ve vaší stravě by při nedostatku železa neměly chybět ani luštěniny, kokos, sezamová, slunečnicová a dýňová semínka, ořechy, mandle a samozřejmě maso. Nejvhodnější je hovězí či telecí maso, protože má více železa než bílá masa. Játra a vnitřnosti jsou taktéž bohatým zdrojem železa, na jejich konzumaci jsou však názory různé. V tomto případě jsou lepší masa a vnitřnosti z podomácku chovaných zvířat ( nižší obsah možných škodlivých látek ).

Pár rad na závěr

Vstřebávání železa je do velké míry ovlivněno naší stravou. Pokud například sníte jídlo s vysokým obsahem tohoto prvku, neměli byste si vzápětí dopřát kávu či černý čaj, nedoporučuje se ani mléko. Vyhýbat se jim, samozřejmě nemusíte, jen je třeba zachovat větší časový odstup. I konzumace sladkostí může vést ke zhoršenému vstřebávání železa.
 

Autor: Lenka Kostková