K podzimu neodmyslitelně patří sběr jablek - ovoce bohatého na vlákninu (její podíl může být až 30% ). Pravidelná a každodenní konzumace jablka snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, zlepšuje činnost střev a působí proti nepříjemným bolestem hlavy. Zelené jablko osvěží a hydratuje, červené je však bohatší na živiny.
Mezi vitamíny je kyselina askorbová skvělým pomocníkem při budování silné imunity. Vitamin C působí jako "ochranný štít" vůči škodlivým bakteriím a urychluje hojení ran či zánětů. Podle klinickéstudie nadměrné užívání vitaminu C údajně může vyléčit rakovinu! Jisté je však je, že denní doporučenou dávku lze překročit i několikanásobně, protože vitamin C patří k nejméně toxickým přírodním látkám.
Zásoby železa si můžete doplnit konzumováním typicky podzimního plodu – vinných hroznů. Postačí, pokud budete kontrolovat denní doporučenou dávku železa (pro muže 10 mg, pro ženy 15 mg). Proč? Protože železo je nezbytnou látkou při tvorbě krve (hemoglobinu) i energie a příznivě ovlivňuje i imunitu a mozkovou činnost. Zásoby železa si můžete doplnit konzumováním typicky podzimního plodu – vinných hroznů. Víno je totiž bohatým zdrojem železa a to nejen v čerstvé formě ale také v sušené.
Luštěniny jsou tradičním darem přírody, který konzumovali již naši předkové. Bohužel, v současnosti častokrát chybí v našem jídelníčku. Pokud ani vy nepatříte k milovníkům luštěnin, děláte výživovou chybu. Čím dříve si je oblíbíte, tím dříve získáte vzácné
látky - bílkoviny (jejich podíl v bílých fazolích může být až 39 %), vitamíny (v hrachu se nachází téměř 20% denní doporučené dávky vitaminu B1), minerální látky (čočka obsahuje 7 násobně větší množství železa než špenát).
Hruška je plná vitamínů a minerálních látek! Rozhodně byste ji měli ochutnat alespoň pro její vysoký podíl vápníku, jehož dostatek je zárukou pevných kostí a zdravých zubů. V hruškách najdete i vysoké množství bóru - látky, která podporuje tvorbu ženského hormonu estrogenu (I proto se jeho konzumace doporučuje ženám v období menopauzy). Navíc hruška obsahuje lehce stravitelné cukry a má nízkou energetickou hodnotu, proto je vhodná i jako součást diety, i jako součást zdravého životního stylu.
Typickou podzimní zeleninou je obvykle dočervena zbarvená řepa. Obsahuje velké množství vitamínu C, který posiluje imunitu. Zároveň je také zdrojem vitaminů B skupiny, které podporují mozkovou činnost. Její konzumací získá i ten, kdo má problémy s produkcí žluči, žaludeční potíže či trpí onemocněním průdušek. Údajně se možná díky pravidelné konzumaci řepy můžeme postarat i o prevenci před rakovinou.
Pokud byste na podzim nevyužili dary lesa (houby), byla by to velká škoda. Proč? Protože houby prokazatelně zvyšují obranyschopnost organismu čelit virům či bakteriím. Můžete vyzkoušet chuť hlívy ústřičné, která zároveň reguluje hladinu cholesterolu i cukru v krvi, zvyšuje produkci červených krvinek a je nápomocná v prevenci rakoviny i během chemoterapie! Skvělou volbou je i kuřátko jedlé, které podporuje zdraví očí (také léčí šeroslepost) a působí jako přírodní antiseptikum (ničí patogenní mikroorganismy lidského těla).
Přesně tak! Tím pokladem jsou kaštany! Kaštany jsou nejen gurmánskou pochoutkou (vždyť kdo by jen odolal pečeným kaštanům?), ale i zdrojem vzácných vitamínů. Za zmínku stojí podíl vitamínu C (obsahuje 10 krát větší množství tohoto vitaminu než citrusové plody) a E, který podporuje činnost nervové soustavy (také působí jako prevence před mozkovou příhodou či aterosklerózou). Plod jírovce koňského pozitivně ovlivňuje i dýchací systém (účinný je při chronickém kašli) a trávicí systém (díky podílu vlákniny).
K podzimu patří horké nápoje, které by měly organismus nejen ohřát, ale i dodat potřebné živiny. Takovým nápojem je rozhodně čaj ze šípků. Šípky zlepšují oběh krve a posilují imunitu. Šípky jsou bohatým zdrojem vitaminu C (jeho podíl je vyšší než u citrónu!), čímž chrání organismus před napadením viry. Pokud by vás chřipka překvapila dříve, než si stihnete uvařit šípkový čaj, čaj ze šípků vám pomůže při její léčbě. Jak? Tím, že uvolňuje ucpané nosní dutiny, léčí kašel, urychluje proces léčení a celkově regeneruje organismus.
Nenechte se vystrašit dýní, z které se i u nás vyřezávají obludné obličeje! Poznejte ji jako chutnou, zdravou adietní potravinu, která obsahuje množství vitamínu A, hořčíku či vlákniny. Díky jejímu složení se stará o zdravoustřevní imunitu a zdravé trávení. Rovněž je zdrojem vzácných antioxidantů a tak dýně zlepšuje činnost imunitníhosystému, podporuje látkovou výměnu a léčí močové kameny. Jídlo z dýně zažene hlad a vy zásobíte tělo potřebnými tekutinami (neboť 90 % dýně tvoří voda!).
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.