Živá strava je zdravá, ale její dlouhodobá konzumace zatěžuje játra a ledviny!

Datum článku: 18. 11. 2015

Způsobů stravování je celá řada, ale ne všechny jsou zdravé, přestože zdraví propagují především. Jedním z současných trendů ve “zdravém” stravování je i vitariánství, neboli živá strava. Čím je výjimečná, a čím i přesto škodí?

zdraví, vitariánství, živá strava, vegetariánství

Vitariánství

pochází od slova Vita, čili život a představuje návrat k živé stravě. Podstatou tohoto stravování je vyloučení jakékoli tepelné úpravy jídla a konzumování všech surovin v syrovém stavu. Právě i z tohoto důvodu jsou většinou vitariáni zároveň vegetariány, případně vegany, nakolik konzumaci syrového masa mnoho lidí nemá v oblibě.

Jak tedy vypadá jídelníček Vitariánů?

Tvoří ho převážně zelenina, ovoce, ořechy, semínka, byliny a klíčky. Vypadá to velmi stroze, avšak tito lidé umí vytvořit z těchto potravin spoustu zajímavých pokrmů. Jejich polévky jsou studené, ale i tak chutné, většinou zeleninové. Těstoviny si připravují například z nastrouhané cukety na dlouhé tenké proužky - špagety - smíchané s různou zeleninou, bylinkami a semínky. Velmi pestrá je škála raw dezertů. Jako základ používají ořechy, které jim drží formu, zbytek tvoří ovoce. Bílkoviny dodávají tělu formou naklíčených luštěnin, takto upravují i ​​obiloviny.

Jaké jsou výhody živé stravy?

  • živá strava je bohatá na vitaminy, enzymy a minerály
  • je výbornou formou na detoxikaci organismu
  • obsahuje hodně vlákniny
  • není finančně nákladná
  • v horkých dnech osvěží organismus

Je vitariánství vhodné pro všechny?

Určitě ne. Podíl živé stravy u vitariánů je 100%. Většina zastánců živé stravy má tento podíl poněkud nižší - kolem 70%. Pro ​​některé lidi je však i toto % velmi vysoké a přímo nebezpečné. Pokud žijete v tropických zemích, kde se teploty šplhají na velmi vysoké hodnoty, syrová strava je tam dokonce žádoucí. V našich podmínkách je to ale jinak. Hlavním problémem syrové stravy je její výrazně JIN energie, tedy ochlazující. Přináší do těla výrazný chlad a pouze malé množství tepla (pokud je podíl syrové stravy 100%, tehdy nepřichází do těla žádné teplo), čímž trpí mnohé naše orgány. Představte si, že 70% roku žijete na Sibiři. Nebo byste v zimě doma vůbec netopili. Tělo si přirozeně žádá i teplo, hlavně v období chladného počasí.

Dlouhodobá konzumace syrové stravy výrazně zatěžujete ledviny

Ledviny nesnesou chlad, potřebují k fungování teplo. A pokud jim ho nedáte, tělo začne postupně kolabovat. Tito lidé mívají většinou studené ruce a nohy, bývají anemičtí, mají bledý obličej, jejich stolice je řidší, na malou potřebu chodí velmi často a jejich spánek je velmi špatný. Je jen otázkou času, kdy může přijít vážnější onemocnění. Konzumenti syrové stravy většinou přijímají větší množství ořechů a tuků, nakolik se jimi snaží získat již zmíněné teplo. Náš organismus však nedokáže zpracovat více než 6 polévkových lžic ořechů denně (max 2 lžíce najednou) a proto při větším množství dostávají pořádně zabrat naše játra. Není přirozené, abychom v zimě konzumovali syrovou stravu v takovém velkém množství. V případě, že patříte k lidem, kteří mají v jídelníčku více masové potravy, klidně si můžete dopřát zeleninový salát. V opačném případě se syrové stravě v zimě vyhněte nebo ji alespoň výrazně omezte. A pokud patříte k těm, kterým bývá stále zima, skoncujte s touto formou stravování úplně. Pokud si to neumíte představit, zajistěte si domů umeocet, kterým když ochutíte syrovou zeleninu, snížíte její ochlazující účinek. Ne nadarmo se v pohádce O dvanácti měsíčkách ptali Marušky: "A tebe kdo, poslal v zimě po jahody?" V létě je situace poněkud jiná - tehdy si můžete dopřát syrové stravy trochu víc, ale nikdy by to nemělo být 100%. Vaše ledviny a slezina potřebují teplou stravu i v létě. Obzvláště si dávejte pozor na tropické ovoce. Čím z větších tropů k nám přijde, tím větší chlad přinese do našeho těla. Kromě toho, každé tropické ovoce, které se dováží do Čech, je ošetřené chemickými prostředky, konzervanty. Jinak byste nacházeli na pultech shnilé ovoce, protože čas a způsob přepravy by nevydržely v oku lahodícím stavu. Proto byste si měli vybírat vždy místní potraviny, našeho pásma a samozřejmě sezónní.

Závěr

  • 100% konzumace syrové stravy není vhodná pro nikoho, protože ledviny a slezina potřebují na své správné fungování teplo
  • v zimě se vyhýbejte syrové stravě co nejvíce, pokud nepatříte k výrazně masovým konzumentům, tehdy si můžete dopřát salát i v zimě
  • v létě můžete konzumaci syrové stravy zvýšit, nikdy však nezačínejte studenou snídaní - žaludek potřebuje nastartovat ráno něčím teplým
  • pokud míváte studené ruce a nohy, případně chlad v celém těle, vyhoďte ze svého jídelníčku veškerou syrovou stravu a nahraďte ji vařenou
  • vyhýbejte se tropickému ovoci, jezte místní a sezónní potraviny
  • nekonzumujte více než 6 polévkových lžic ořechů denně
Autor: Martina Dvořáková