Zelený ječmen patří mezi nejstarší obilniny vůbec, jeho počátky sahají až do období starověku, kde jej lidé využívali pro uzdravující sílu jeho výhonků. Byl dokonce více rozšířen než pšenice, protože ve srovnání s ní je méně náročný na přírodní podmínky. Proč je tak výjimečný? Najdete v něm vše, co vám běžně na talíři chybí. Výraznou vlastností je jeho komplexnost. Všechny fytolátky obsažené v zeleném ječmeni působí souběžně, navzájem podporují svou vstřebatelnost a využitelnost. Pár zajímavostí k jeho složení, které by vás mohly zaujmout - bylo prokázáno, že v zelených potravinách se nachází přibližně 600 druhů karotenoidů, v syntetických produktech pouze 3. Obsahují aminokyselinu tryptofan, o které jste možná nikdy neslyšeli a přitom je velmi důležitá pro kvalitu vašeho života. Z tryptofanu se tvoří serotonin - hormon radosti. S poklesem serotoninu přichází k únavě a depresím. Kromě toho se tento hormon k večeru přeměňuje na melatonin, díky čemuž lépe usínáme. Nedílnou součástí zelených potravin, zeleného ječmene i chlorelly je chlorofyl. Chlorofyl je organizcká molekula, která má v svém centru atom hořčíku. Úkolem chlorofylu je zachytitť v sobě sluneční energii a umožnit její zabudování do chemických sloučenin, hlavně sacharidů - běžně známé pod názvem fotosyntéza. Struktura chlorofylu je velmi podobná našemu krevnímu barvivu hemoglobinu. Právě z tohoto důvodu je konzumace zelených potravin velmi přínosná pro anemické jedince. Zelená krev v potravinách se mění na naši červenou, zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran a brání zánětům.
Zelený ječmen výrazně napomáhá při zakyselení organismu. Tento zelený nápoj je vysoce zásaditý, jeho pH je totožné s pH mateřského mléka. Studií potvrzujících účinnost při různých onemocněních je nepočítaně. Zmíníme okrajově pouze pár z nich. V roce 1978 bylo prokázáno, že dokáže metabolizovat některé insekticidy a chemické přísady přidávané do potravin a za rok na to byla zjištěna jeho schopnost neutralizovat toxiny. To dělá ze zeleného ječmene skvělého detoxikátora. V roce 1975 byl testován u lidí s různými kožními problémy, u kterých po aplikací zeleného prášku došlo k výraznému zlepšení. Velmi dobré výsledky byly hlavně prokázány u pacientů s atopickým ekzémem. V roce 2002 potvrdili vědci jeho schopnost snižovat hladinu celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a volných radikálů, což jsou rizikové faktory vzniku aterosklerózy. V roce 1985 se potvrdily studií velmi příznivé vlivy na žaludeční a duodenální vředy. Vynikající výsledky jsou prokázány u lidí trpících zácpou. Vláknina, chlorofil a další látky v něm obsažené výrazně podporují peristaltiku střev a pomáhají neutralizovat toxiny v tlustém střevě. Na rozdíl od projímadel nemá nežádoucí účinky a není návykový. Kromě všech výše zmíněných je jeho účinnost prokázána při mnoha dalších onemocněních - alergie, revmatická onemocnění, infekce dýchacích cest, gynekologické a klimakterické potíže, dna, problémy s prostatou, zrakové problémy či dokonce Alzheimerova nemoc a rakovina.
Příprava tohoto nápoje je velmi jednoduchá - 1 čajová lžička zeleného ječmene na 1,5dcl vlažné vody. Pokud patříte k zimomřivým, můžete si přidat do nápoje ocet, který tomu dodá zahřívací energii. Pro děti je dobré dochutit nápoj jablečnou šťávou.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.