Víno a voda by měly tvořit nerozlučnou dvojici, ale ne každá voda se k vínu hodí!

Datum článku: 23. 10. 2017

Víno patří mezi alkoholické nápoje, které se nejen u nás, ale i v celé Evropě těší velké oblibě. Ale ke kvalitnímu vínu je třeba připomenout, že je důležitá i kvalitní voda. Je to sice výhra pro naši peněženku, když nám v restauraci nabídnou vodu z kohoutku, jenže naše chuťové buňky se moc nepotěší.

Víno a voda by měly tvořit nerozlučnou dvojici, ale ne každá voda se k vínu hodí!

Proč pít k vínu vodu

Pití vody k vínu je důležité především ze zdravotních důvodů, ale i proto, abychom si víno dostatečně vychutnali. Voda pomáhá nejen regenerovat chuťové buňky, a také vyrovná případný přechod mezi jednotlivými druhy vín nebo vínem a jídlem.

Jaká voda je vhodná

Naše tělo vodu potřebuje - voda hydratuje, zlepšuje detoxikaci i chuť. S kterýmkoliv alkoholem je dobré pít vodu, protože ten následně nedosahuje tak vysoké úrovně a může zabránit stavu opilosti a bolestem hlavy. Některé vysoce mineralizované vody, např. Fatra, dokážou neutralizovat kyseliny a tím zklidnit žaludek po nadměrné konzumaci vína, či u lidí kterým kyselina nedělá dobře. Ale každá voda je jiná. Odlišují se zejména složením minerálů, ale i jejich koncentrací, obsahem sodíku, vápníku či mírou karbonizace. A tak jak má své zákonitosti kombinování vína a jídla, svá pravidla má i kombinování vína a vody. Při posuzování vína je důležité, aby si degustátor z času na čas propláchnul ústa a osvěžil tak své chuťové receptory. Voda doslova opláchne molekuly aromatických látek z receptorů a tedy celkově osvěží vnímání vína jako takového. Pokud si tedy chcete víno vychutnat, vybírejte si neutrální vody, které neovlivňují chuť vína. 

Důležité vlastnosti vody, kterou vybíráme k vínu

  • Chuť - chuťové vlastnosti vody by neměly být dominantní - překrývat se s chutí vína nebo ji jakkoliv ovlivňovat.
  • Složení - voda by neměla být příliš zásaditá a mineralizovaná.
  • Obsah CO2 - ideální volbou je voda neperlivá, protože větší přítomnost CO2 může vytvářet jemnou kyselost či ostrost, je to však na osobních preferencích degustátora.
  • Teplota - chlad potlačuje projev vůní a chutí, takže teplota podávané vody by neměla být velmi nízká. Samozřejmě, záleží na příležitosti, ať je léto nebo zima, ale ideální teplota je mezi 10 - 14 ° C.
  • Obal -  ideální je sklo, kde si voda uchová svoji čistotu a svěžest (vlastnosti vody, podávané v plastu jsou prostě jiné).

Certifikovaná voda k vínu

Vhodnost pramenité nebo přírodní minerální vody, jako přílohy k vínu, je deklarována udělením certifikátu. Tento certifikát opravňuje výrobce k užívání známky „Voda vhodná k vínu“, která by měla být pro milovníky vína vodítkem k tomu, kterou vodu mají k vínu popíjet. Příkladem takové vody je neperlivá voda Fromin - Voda z doby ledové. Je to voda nejvyšší myslitelné kvality s nízkou mineralizací. Tato voda je certifikovaná Asociací somelierů České republiky jako "Voda vhodná k vínu". Tento certifikát mají i vody Rajec a Korunní.

Autor: Lenka Kostková