Rychlé, chutné a zdravé pokrmy z vajec

Vejce nejsou vůbec nezdravou potravinou, přesto tomuto mýtu stále někteří lidé věří a konzumaci vajec se záměrně vyhýbají. Přitom vejce patří mezi nejvýživnější potraviny a zároveň se velmi jednoduše připravují. Natvrdo vařená vejce jsou chutná sama o sobě,  pouze se špetkou soli. Ale existuje i mnoho dalších, rychlých a velmi chutných pokrmů, ve kterých vejce doslova kralují.

vejce, vaření, zdraví, recepty z vajec

Vaření vajec

Středně velký hrnec naplňte alespoň do poloviny studenou vodou. Přiveďte k varu, pak přidejte 6 vajec pomocí velké děrované lžíce nebo sítka a vařte 10 minut, pokud chcete vodnatější žloutek, nebo 12 minut, pokud chcete žloutek sušší. Uvařené vejce dejte na chvíli do nádoby se studenou vodou. Nakonec je povytahujte, jemně poklepejte a oloupejte. Skořápka by měla jít dolů snadno, bez poškození bílku. Pokud to nejde, dejte vajíčka ještě na chvíli do studené vody.

1. Rajčatový salát s vajíčky

Kalorie: 151
Jde o salát na rajčatové bázi, do kterého přidáte slaninu nebo piniové oříšky a nakonec několik vařených vajec. Právě přidání vajíček je účinným způsobem, jak zvýšit vstřebávání karotenoidů. Takže přidáním vajíček do tohoto salátu můžete výrazně zvýšit absorpci lykopenu z rajčat.

2. Rychlé ďábelské vejce

Kalorie: 174
Pokud máte rádi ďábelské vejce, ale ocenili byste rychlejší přípravu, pak je tento recept pro vás. Netrvá více než dvě minuty. Namísto vyšlehaného vaječného žloutku s majonézou a dalšími přísadami, nařízněte žloutek každého vajíčka a posypte mletou čerstvou pažitkou a podle chuti i solí.

3. Vajíčka na asijský způsob

Kalorie: 242
Chcete rýži se zvýšeným obsahem bílkovin? Vše, co musíte udělat, je posypat čerstvě uvařenou nebo zahřátou rýži (nejlépe hnědou) kostkami natvrdo uvařených vajíček, pórkem a polít sojovou omáčkou. Podávejte jako přílohu k potravinám s menším obsahem bílkovin, jako je například zeleninový kebab.

4. Tortila s guacamole a vařeným vejcem

Kalorie: 294
Strava, která zahrnuje jedno čerstvé avokádo denně podle výzkumů dokáže výrazně zlepšit poměr celkového cholesterolu. Zkuste použít ingredience, jako jsou kukuřičné tortilly s čerstvým guacamole, nakrájená vařená vejce a čerstvé listy koriandru a naplňte jimi placku.

5. Hummus s vajíčky a rajčaty

Kalorie: 142
Hummus je díky obsahu cizrny jednou z nejzdravějších potravin. Organismu poskytne množství rostlinných bílkovin a spolu s vajíčky a jejich látkou leucinem uděláte něco i pro vaše svaly. Vytvořte si svou vlastní unikátní směs: Smíchejte klasický hummus s nakrájenými vařenými vajíčky, sušenými rajčaty a extra panenským olivovým olejem.

6. Vaječno-avokádový toast

Kalorie: 268
Většina vitaminů a minerálních látek, obsažených ve vejcích, se nachází právě v žloutku. Avokádo je také navzdory nevýrazné chuti plné vitamínů a minerálů (E, C, B, draslík, hořčík ...). Zkuste tyto dvě potraviny zkombinovat. Nakrájejte avokádo a vařená vejce na plátky a dejte si je na celozrnný toast. Na závěr ještě pokapejte citronovou šťávou.

7. Vejce v šálku

Kalorie: 173
Budete potřebovat pouze natvrdo nebo středně uvařená vejce, plátky nebo kousky másla, sůl, pepř a na ozdobení pažitku nebo pertžel. Promíchejte a naložte si tuto směs do šálku a máte ideální svačinu třeba do práce.

 

 


Podobné články


Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...

Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Rajčata jsou dietní, skvěle chutnají a chrání naše tělo před mnoha chorobami

Rajčata se do Evropy dostala začátkem šestnáctého století, ale pouze jako okrasné plody. Nejprve se totiž dokonce...
více...

Hlávkový salát pomáhá s hubnutím i se spánkem

V obchodech se často objevuje dovozová rukola či polníček, ale na hlávkový salát se trochu pozapomnělo. Díky...
více...

Čekanka čistí tělo a má široké využití v kuchyni labužníků

Přestože čekanku dobře znali již naši předkové a hojně ji také využívali, my jí stále neumíme přijít...
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Opalování bez rizika? Beta-karoten a kvalitní opalovací krém!

Krásně opálená pokožka láká k nebezpečnému opékání a hazardování se zdravím. Ale nemusí tomu tak být,...
více...

Olivový olej - lék, kosmetika a zdravá výživa

Olivový olej je jeden z nejzdravějších a nejvšestranějších přírodních olejů. V oblibě ho mají zejména...
více...

Proč konzumovat častěji petržel?

Petržel je kořenová zelenina, ze které se dá konzumovat nejen kořen, ale i listy. Kořen je výborný do polévek...
více...

Kysané zelí je zdravější než čerstvé

Přemýšlíte, co zařadit do jídelníčku v zimě, kdy je málo místního ovoce a zeleniny? Správnou volbou jsou pro...
více...