Rychlé, chutné a zdravé pokrmy z vajec

Datum článku: 19. 4. 2017

Vejce nejsou vůbec nezdravou potravinou, přesto tomuto mýtu stále někteří lidé věří a konzumaci vajec se záměrně vyhýbají. Přitom vejce patří mezi nejvýživnější potraviny a zároveň se velmi jednoduše připravují. Natvrdo vařená vejce jsou chutná sama o sobě,  pouze se špetkou soli. Ale existuje i mnoho dalších, rychlých a velmi chutných pokrmů, ve kterých vejce doslova kralují.

Rychlé, chutné a zdravé pokrmy z vajec

Vaření vajec

Středně velký hrnec naplňte alespoň do poloviny studenou vodou. Přiveďte k varu, pak přidejte 6 vajec pomocí velké děrované lžíce nebo sítka a vařte 10 minut, pokud chcete vodnatější žloutek, nebo 12 minut, pokud chcete žloutek sušší. Uvařené vejce dejte na chvíli do nádoby se studenou vodou. Nakonec je povytahujte, jemně poklepejte a oloupejte. Skořápka by měla jít dolů snadno, bez poškození bílku. Pokud to nejde, dejte vajíčka ještě na chvíli do studené vody.

1. Rajčatový salát s vajíčky

Kalorie: 151
Jde o salát na rajčatové bázi, do kterého přidáte slaninu nebo piniové oříšky a nakonec několik vařených vajec. Právě přidání vajíček je účinným způsobem, jak zvýšit vstřebávání karotenoidů. Takže přidáním vajíček do tohoto salátu můžete výrazně zvýšit absorpci lykopenu z rajčat.

2. Rychlé ďábelské vejce

Kalorie: 174
Pokud máte rádi ďábelské vejce, ale ocenili byste rychlejší přípravu, pak je tento recept pro vás. Netrvá více než dvě minuty. Namísto vyšlehaného vaječného žloutku s majonézou a dalšími přísadami, nařízněte žloutek každého vajíčka a posypte mletou čerstvou pažitkou a podle chuti i solí.

3. Vajíčka na asijský způsob

Kalorie: 242
Chcete rýži se zvýšeným obsahem bílkovin? Vše, co musíte udělat, je posypat čerstvě uvařenou nebo zahřátou rýži (nejlépe hnědou) kostkami natvrdo uvařených vajíček, pórkem a polít sojovou omáčkou. Podávejte jako přílohu k potravinám s menším obsahem bílkovin, jako je například zeleninový kebab.

4. Tortila s guacamole a vařeným vejcem

Kalorie: 294
Strava, která zahrnuje jedno čerstvé avokádo denně podle výzkumů dokáže výrazně zlepšit poměr celkového cholesterolu. Zkuste použít ingredience, jako jsou kukuřičné tortilly s čerstvým guacamole, nakrájená vařená vejce a čerstvé listy koriandru a naplňte jimi placku.

5. Hummus s vajíčky a rajčaty

Kalorie: 142
Hummus je díky obsahu cizrny jednou z nejzdravějších potravin. Organismu poskytne množství rostlinných bílkovin a spolu s vajíčky a jejich látkou leucinem uděláte něco i pro vaše svaly. Vytvořte si svou vlastní unikátní směs: Smíchejte klasický hummus s nakrájenými vařenými vajíčky, sušenými rajčaty a extra panenským olivovým olejem.

6. Vaječno-avokádový toast

Kalorie: 268
Většina vitaminů a minerálních látek, obsažených ve vejcích, se nachází právě v žloutku. Avokádo je také navzdory nevýrazné chuti plné vitamínů a minerálů (E, C, B, draslík, hořčík ...). Zkuste tyto dvě potraviny zkombinovat. Nakrájejte avokádo a vařená vejce na plátky a dejte si je na celozrnný toast. Na závěr ještě pokapejte citronovou šťávou.

7. Vejce v šálku

Kalorie: 173
Budete potřebovat pouze natvrdo nebo středně uvařená vejce, plátky nebo kousky másla, sůl, pepř a na ozdobení pažitku nebo pertžel. Promíchejte a naložte si tuto směs do šálku a máte ideální svačinu třeba do práce.

Autor: Martina Dvořáková