Proč potraviny obsahují éčka, když víme o jejich škodlivosti?

Konzervanty v potravinách - stále diskutované a nedořešené téma. Díky tak haněným “Éčkům” potraviny déle vydrží, což je skvělá a většinou vítaná vlastnost, ale…….Další vlastnosti těchto výdobytků moderní doby již tak lákavě neznějí. Výrobci a prodejci neradi slyší, že éčka mohou být příčinou alergií, bolestí hlavy, snížení imunity a mnoha dalších zdravotních problémů. I když ne všechna éčka jsou zdraví škodlivá, a některá způsobují zdravotní problémy jen určité kategorii lidí, kteří by si na ně měli dávat dobrý pozor.

zdraví, zdravá strava, konzervanty, alergie

Aditiva jsou běžnou součástí mnoha potravin

a většina z nich nepředstavuje žádné významné riziko. Ale jsou tu i takové přídatné látky, které mnozí považují za příčinu alergických reakcí či závažnějších zdravotních obtíží. Hlavním úkolem aditiv (přídatných látek, přísad) je zlepšit chuť, vzhled, vůni, prodloužit trvanlivost či odolnost produktu, ale i zlevnit výrobu. Je povinností výrobců uvádět je na obalu svých produktů. Patří sem tedy ochucovadla, barviva, zahušťovadla, stabilizátory, zvýrazňovače chuti, emulgátory a mnohé další.

Potravinové přísady a jejich nebezpečí

Potravinové přísady se z hlediska škodlivosti rozdělují do několika skupin. Ty zahrnují přírodní i syntetické látky. Mnohé z nich nejsou pro člověka škodlivé, ale jsou i takové, které představují malé či větší riziko. Existuje také skupina éček, kterým je lepší se vyhnout, protože mohou být příčinou zdravotních problémů. Které to jsou?

Podle European Food Information Council (EUFIC) mohou lidem způsobit potíže následující aditiva:

  • E621 Glutaman sodný patří snad k nejznámějším přídavným látkám. Nachází se v množství potravin (koření, polévky, konzervy, uzeniny, sýry, alkoholické nápoje, může být dokonce přítomen i v ovoci a zelenině, byl-li složkou použitého hnojiva atd.). Jeho hlavním úkolem je vylepšit chuť a aroma. Na etiketách může být označen také jako MSG. Je nebezpečný hlavně pro děti a těhotné ženy. Může způsobit žaludeční potíže, závratě, negativně ovlivnit metabolismus, způsobit změny nálad.
  • E102 Žluté barvivo (tartrazin): Používá se v mnoha potravinách (džusy, čokolády, pudinky, žvýkačky) pro zlepšení barvy. Část lidské populace však toto barvivo nesnáší a může dojít k alergickým reakcím u dětí. Proto je v mnoha zemích zakázáno.
  • E210, E211, E212, E213 (označované jako benzoát) mohou být zodpovědné za vznik alergií a mnozí je zařazují do kategorie rakovinotvorných. Například E 210, tedy kyselina benzoová může být příčinou kožních alergií, hyperaktivity i poruchy koncentrace. Najít ji lze v konzervovaných produktech a aromatických přípravcích jako hořčice, dresinky apod.
  • E249, E250, E251, E252 (označované jako dusičnany) mohou zhoršit stav astmatiků a alergiků. E250, tedy dusitan sodný se používá ve zpracovaných masných výrobcích jako slanina, klobása, šunka, párky, solicí směsi apod. Při požití většího množství této látky může dojít k trávicím potížím, bolestem hlavy či závratím. Některé vědecké studie provedené na myších dávají toto aditivum do souvislosti se vznikem rakoviny.
  • E220, E221, E222, E223, E224, E225, E228 jsou označovány jako siřičitany. Oxid siřičitý (E220) se využívá jako konzervační prostředek. Nachází se v sušeném ovoci a zelenině, marmeládách, pečivu, bramborových produktech a nápojích. Může způsobit trávicí potíže a bolest hlavy, zhoršit astma apod.
  • E951 nebo umělé sladidlo známé jako aspartam je 200-krát sladší než cukr. Nachází se v tisících různých potravin na celém světě. Používání tohoto sladidla může u některých lidí vést k bolestem hlavy, kožním problémům a u dětí k poruchám chování.

Jak se jim vyhnout?

Nejlepší cestou, jak se tomto potenciálnímu riziku vyhnout, je naučit se číst etikety. Spolehlivější metoda, jak mít seznam nejnebezpečnějších éček v hlavě a hledat je na obalu potravin, neexistuje. Také je vhodné preferovat ve svém jídelníčku přirozené, tedy průmyslově vůbec nebo minimálně upravené potraviny ideálně z lokálních zdrojů.

comments powered by Disqus


Podobné články


Zelí - kvalitní probiotikum, které nekoupíte v lékárně

Kysané zelí je levná, zdravá a chutná zelenina, která patří na talíře zejména v zimě. Nahradí mnoho drahých...
více...

Cibule - přírodní antibiotikum, antimykotikum a prodlužovač života

Slavnosti cibule již máme letos za sebou. Že jste ani nevěděli, že něco takového existuje? Ano, cibule je tak...
více...

Cestování se zdravým občerstvením

Cestování, to není jen koupit si jízdenku nebo nasednout do auta či na kolo. Cestování, to je také stravování...
více...

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Kukuřice - zlato z našich polí

Kukuřice je plodina, která má mnoho využití. Proto je také právem nazývána plodinou třetího tisíciletí,...
více...

Chraňte potraviny a nápoje před hmyzem, ochráníte tím svoje zdraví!

Ochrana jídla před nebezpečnými bakteriemi, to je hlavně jeho správné uchovávání. Že je v létě třeba...
více...

Jak uspořádat potraviny v chladničce, aby se nemusely zbytečně prošlé vyhazovat?

Máte nepořádek v chladničce? Nebo v ní stále potraviny pečlivě rovnáte a přerovnáváte? V tomto případě...
více...

Čerstvé bylinky dodají pokrmům úžasnou chuť a nezaměnitelnou vůni

Asi se všichni shodneme na tom, že vařit bez koření prostě nejde. Proto sušená jednodruhová koření nebo...
více...

BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

BIO není jen zbytečný humbuk a vyhozené peníze. Určitě se vyplatí investovat do zdraví na tom správném...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...