Ovoce a zelenina z pultů prodejen škodí víc než prospívá

Datum článku: 16. 8. 2016

Slogany o zdraví hlásají, kolik je třeba sníst ovoce a zeleniny, abychom byli zdraví. Jenže, pokud jsme odkázaní na ovoce a zeleninu z obchodů, často tyto produkty nejen zdraví nepřinesou, ale dokonce ho odnesou. Plodiny bývají plné hnojiv, které ani umytím, či tepelnou úpravou z lákavě vyhlížejících plodů nedostanete. Na základě testů byl vytvořen nelichotivý žebříček ovoce a zeleniny, podle množství pesticidů, které obsahovaly. A hádejte, kdo vede žebříček zdraví škodlivého ovoce?

Ovoce a zelenina z pultů prodejen škodí víc než prospívá

Nebezpečné pesticidy

Pesticidy byly kdysi velmi uznávané a hojně používané jako pomůcka při pěstování "zdravého" ovoce a zeleniny Plodiny sice působily jako zdravé a krásné, ale to, co obsahovaly byla druhá věc. Naštěstí, dnes už známe negativní důsledky vlivu pesticidních chemikálií a snažíme se jim vyhýbat. Používání pesticidů prokazatelně souvisí například s vývojovými problémy u dětí. Mohou také působit jako karcinogen a nabourat fungování endokrinního systému. Tyto plodiny obsahují nejvíce nebezpečných pesticidních látek podle výsledků testů zveřejněných v zahraničních médiích:

12. Brambory

Průměrný vzorek brambor obsahoval více pesticidů vzhledem ke své hmotnosti než kterákoli z ostatních testovaných potravin.

11. Hrášek

Kdo by ho neměl rád, zbožňují ho zejména děti. Jeden průměrný vzorek hrachu však obsahoval až 13 různých pesticidů.

10. Cherry rajčátka

Jsou chutná, velmi vhodná do salátů, na jednohubky, či na grilování v kombinaci s jinou zeleninou ... Jenže - průměrný vzorek cherry rajčátek obsahovala 13 různých druhů škodlivých chemikálií.

9. Okurky

V loňském testu Dirty Dozen skončili stejně na devátém místě, při jejich ošetřování se tedy nic zjevného nezměnilo.

8. Sladká paprika

Červená a oranžová paprika v čerstvém stavu obsahovala 15 druhů pesticidů.

7. Špenát

Listový špenát klesl z loňského šestého místa na sedmé.

6. Řapíkatý celer

Řapíkatý celer se stává stále oblíbenějším při přípravě některých zdravých pokrmů, sám o sobě však zdravý velmi není - pokud jde o obsah chemikálií.

5. Hroznové víno

Jeden průměrný vzorek hroznů obsahoval až 15 pesticidů.

4. Jahody

Podobně jako cherry rajčata, v jednom vzorku jahod odborníci našli 13 různých pesticidů.

3. Nektarinky

Je to možná překvapivé, ale z tohoto ovoce byla téměř každý jeden vzorek pozitivní na alespoň jeden pesticid. Devadesát procent vzorků tohoto ovoce neslo nebezpečnou chemickou látku.

2. Broskve

Devadesát osm procent vzorků broskví mělo na základě testu pozitivní reakci na alespoň jeden z pesticidů.

1. Jablka

Nejčastěji jsou konzumovány jako ovoce, které je ve velkém doporučeno i maličkým dětem, protože nenese riziko alergie. Jenže, téměř každý vzorek - až 99% - měl pozitivní testy alespoň na jeden pesticidní přípravek.

Ovoce a zelenina - přínos pro naše zdraví?

Když si přečteme tento seznam a nemáme možnost vlastního zdroje bio-plodin je sporné, zda konzumací ovoce a zeleniny děláme skutečně svému tělu dobře a do jaké míry. Jak to vidíte, s chutí se zakousnete?!

Autor: Lenka Kostková