Oči ochrání nejen mrkev, ale i sedm dalších potravin

Datum článku: 10. 11. 2015

Mrkev posiluje náš zrak. Je to tím, že obsahuje betakaroten, který se v těle mění na tolik potřebný vitamin A, jehož nedostatek může vést až k šerosleposti. Ale existují jedinci, kterým tato výborná zelenina nechutná. V tomto případě vám nabízíme sedm variant, jak získat stravou co nejvíce vitaminů, které zlepší vaše vidění.

Oči ochrání nejen mrkev, ale i sedm dalších potravin

Černý rybíz

Je vynikajícím zdrojem antioxidantů. Jeho složení vitaminů navíc posiluje i zrak. Pomáhá zejména s problémy, které souvisejí se stárnutím. Oči vám vydrží déle v dobré kondici. Používat byste měli především čerstvé plody. V některých bio obchodech najdete olej z jeho drobných zrníček. Ten je ještě účinnější a můžete jej užívat během celého roku.

Ořechy

Nejvhodnější z nich jsou v tomto směru kešu oříšky a mandle. Velmi cenné jsou díky vitaminu E, který posiluje náš zrak. Stejně důležité jsou i omega-3 mastné kyseliny, které zase slouží jako prevence před suchýma očima. V současnosti je to velmi častý problém, který způsobuje vysoká nečistota v městech.

Vaječný žloutek

Pomáhá při degenerativních onemocněních očí. Zpomaluje jejich šíření a udržuje zrak déle v dobré kondici. Může za to lutein, který se v žloutcích nachází ve zvýšené míře. Abyste zlepšili jeho vstřebatelnost a využití, měli byste ho kombinovat buď s kokosovým, nebo s olivovým olejem. Při tepelném zpracování využívejte proto jako přídavek tyto dvě suroviny.

Listová zelenina

Lutein obsahuje ve zvýšené míře i listová zelenina. Například špenát ho při množství 100 gramů obsahuje 7,9 mg. Tyto saláty byste měli kombinovat vždy s olivovým olejem, aby se zlepšila jejich stravitelnost. Opět tak podpoříte i zpracování luteinu. Denně byste měli zkonzumovat jednu porci takové zeleniny.

Ryby

Oči jsou v současnosti velmi namáhané i používáním různých elektronických pomůcek. Neustále se díváme na televizor, pracujeme s tabletem, notebookem nebo mobilem. Aby se vám podařilo dopřát vašemu zraku potřebnou posilu, měli byste jíst dostatek potravin s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Mezi ně patří i různé druhy ryb, které připravujte buď pečením nebo dušením na páře. Vyhýbejte se smažení.

Citrusové plody

V tomto případě hraje hlavní roli vitamin C. V takové formě je prospěšnější než přijímat jeho umělé náhrady. Vitamin C vám pomůže jako prevence šedého zákalu. V tomto případě však není vhodné pít jen šťávu z nich, lépe je konzumovat celé ovoce a upřednostnit tedy spíše grepy a pomeranče.

Luštěniny

Obsahují zinek, který pomáhá ochránit čočku. Zabraňuje i ostatním degenerativním onemocněním. Pomáhá předcházet zhoršení zraku ve stáří a v některých případech zabírají i při bolestech očí způsobených dlouhou prací na počítači.

Autor: Lenka Kostková