Oči ochrání nejen mrkev, ale i sedm dalších potravin

Datum článku: 10. 11. 2015

Mrkev posiluje náš zrak. Je to tím, že obsahuje betakaroten, který se v těle mění na tolik potřebný vitamin A, jehož nedostatek může vést až k šerosleposti. Ale existují jedinci, kterým tato výborná zelenina nechutná. V tomto případě vám nabízíme sedm variant, jak získat stravou co nejvíce vitaminů, které zlepší vaše vidění.

zrak, oči, vitaminy, posilování očí

Černý rybíz

Je vynikajícím zdrojem antioxidantů. Jeho složení vitaminů navíc posiluje i zrak. Pomáhá zejména s problémy, které souvisejí se stárnutím. Oči vám vydrží déle v dobré kondici. Používat byste měli především čerstvé plody. V některých bio obchodech najdete olej z jeho drobných zrníček. Ten je ještě účinnější a můžete jej užívat během celého roku.

Ořechy

Nejvhodnější z nich jsou v tomto směru kešu oříšky a mandle. Velmi cenné jsou díky vitaminu E, který posiluje náš zrak. Stejně důležité jsou i omega-3 mastné kyseliny, které zase slouží jako prevence před suchýma očima. V současnosti je to velmi častý problém, který způsobuje vysoká nečistota v městech.

Vaječný žloutek

Pomáhá při degenerativních onemocněních očí. Zpomaluje jejich šíření a udržuje zrak déle v dobré kondici. Může za to lutein, který se v žloutcích nachází ve zvýšené míře. Abyste zlepšili jeho vstřebatelnost a využití, měli byste ho kombinovat buď s kokosovým, nebo s olivovým olejem. Při tepelném zpracování využívejte proto jako přídavek tyto dvě suroviny.

Listová zelenina

Lutein obsahuje ve zvýšené míře i listová zelenina. Například špenát ho při množství 100 gramů obsahuje 7,9 mg. Tyto saláty byste měli kombinovat vždy s olivovým olejem, aby se zlepšila jejich stravitelnost. Opět tak podpoříte i zpracování luteinu. Denně byste měli zkonzumovat jednu porci takové zeleniny.

Ryby

Oči jsou v současnosti velmi namáhané i používáním různých elektronických pomůcek. Neustále se díváme na televizor, pracujeme s tabletem, notebookem nebo mobilem. Aby se vám podařilo dopřát vašemu zraku potřebnou posilu, měli byste jíst dostatek potravin s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Mezi ně patří i různé druhy ryb, které připravujte buď pečením nebo dušením na páře. Vyhýbejte se smažení.

Citrusové plody

V tomto případě hraje hlavní roli vitamin C. V takové formě je prospěšnější než přijímat jeho umělé náhrady. Vitamin C vám pomůže jako prevence šedého zákalu. V tomto případě však není vhodné pít jen šťávu z nich, lépe je konzumovat celé ovoce a upřednostnit tedy spíše grepy a pomeranče.

Luštěniny

Obsahují zinek, který pomáhá ochránit čočku. Zabraňuje i ostatním degenerativním onemocněním. Pomáhá předcházet zhoršení zraku ve stáří a v některých případech zabírají i při bolestech očí způsobených dlouhou prací na počítači.

Autor: Lenka Kostková