Ocet chrání naše cévy a udržuje štíhlou postavu

Máte rádi kyselé? Tak to je ocet ve vaší kuchyni neustále v permanenci. A to přináší spoustu benefitů nejen chuťovým buňkám, ale celému trávicímu traktu a nejen to. Potěší se mu i cévy. Vybrat si můžete z několika druhů, ale ne všechny mají stejnou chuť a stejné účinky.

kyselé, ocet, srdce, cévy, zdraví, hubnutí, zdravá strava

Ocet a jeho účinky

Pravidelná konzumace či dochucování jídel octem má pozitivní účinky na náš metabolismus, zažívání, ale i spalování kalorií. Ocet dokáže tělo pročistit a někteří odborníci ho doporučují pít i ráno nalačno (1 lžíce na 3 dcl vody) - namísto populární vody s citronem.

Ocet a trávení

Přijímání octa ve stravě se odrazí především na našem trávení. Vědecké studie prokázaly, že jablečný nebo vinný ocet dokáží uklidnit zánětlivé procesy či potíže s trávením, zmírňují bolesti břicha a redukují také nadýmání.

Balzamikový ocet - ocet z hroznové šťávy

U balzamikového octu se dá hovořit i o ochraně srdečně-cévního systému a prevenci proti ucpávání cév. Balzamikový ocet totiž obsahuje polyfenoly, které udržují cévy v ukázkovém stavu.

Štíhlá postava

Ocet dokáže také pomáhat s udržováním linie. Podle výsledků vědeckého týmu z Arizonské státní univerzity totiž vinný ocet zpomaluje trávení a spalování cukrů a snižuje hladinu cukru v krvi.

Kde používat ocet

  • dochucování salátů
  • dochucování mléčných polévek
  • lžíci při přípravě smoothie
  • při výrobě domácích dresinků a zálivek (může se mixovat s bylinkami či česnekem nebo chilli)

comments powered by Disqus


Podobné články


Pět zásad zdravého stravování, které zlepší vaši postavu i zdraví

Přemýšlíte, co změnit ve svém způsobu života, ale zároveň se změn bojíte? I když ne všechny změny bývají...
více...

Proč potraviny obsahují éčka, když víme o jejich škodlivosti?

Konzervanty v potravinách - stále diskutované a nedořešené téma. Díky tak haněným “Éčkům” potraviny déle...
více...

Co dělat, když padají vlasy, lámou se a chybí jim lesk?

Staráte se příkladně o své vlasy, a přesto vám enormně padají, lámou se a jsou zcela bez lesku? Problém...
více...

Cibule - přírodní antibiotikum, antimykotikum a prodlužovač života

Slavnosti cibule již máme letos za sebou. Že jste ani nevěděli, že něco takového existuje? Ano, cibule je tak...
více...

Cestování se zdravým občerstvením

Cestování, to není jen koupit si jízdenku nebo nasednout do auta či na kolo. Cestování, to je také stravování...
více...

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Švestky - lokální ovoce s fantastickými zdravotními účinky

Máte rádi švestky, švestkové knedlíky nebo třeba švestková povidla? Tak to vám za jejich konzumaci vaše tělo...
více...

Dovolená ničí srdce, ale určitě si ji dopřejte!

Infarkt na dovolené? Tak to vůbec nemusí být výjimečná zdravotní komplikace, na kterou si zaděláváme...
více...

Kukuřice - zlato z našich polí

Kukuřice je plodina, která má mnoho využití. Proto je také právem nazývána plodinou třetího tisíciletí,...
více...

Chraňte potraviny a nápoje před hmyzem, ochráníte tím svoje zdraví!

Ochrana jídla před nebezpečnými bakteriemi, to je hlavně jeho správné uchovávání. Že je v létě třeba...
více...