Kysané zelí je zdravější než čerstvé

Přemýšlíte, co zařadit do jídelníčku v zimě, kdy je málo místního ovoce a zeleniny? Správnou volbou jsou pro vás fermetované potraviny. Že vám to nic neříká? A co tedy kvašené? To se již mnohým z vás vybaví přinejmenším kvašené zelí, ale nemusíte konzumovat jen to.

zelí, fermetované potraviny, kysané zelí, zdraví, vitaminy

Co vás první napadne, když se řekne fermentované nebo kvašené potraviny?

Většina z nás si představí kysané zelí nebo okurky, které k české kuchyni prostě patří. Ti starší si možná s nostalgií zavzpomínají na šlapání zelí u prarodičů nebo kyselé "kvašáky". Pokud se v zdravém stravování orientujete trochu lépe, vzpomenete si i na fermentované zeleninové šťávy, miso, tempeh, shoyu nebo kuros. V jižních částech Evropy se tímto způsobem konzervují i ​​olivy. A například Japonci nedají na fermentované potraviny dopustit. Proč bychom je měli zařadit do svého jídelníčku i my?

Proč právě fermentované potraviny?

Fermentace je vlastně způsob konzervace potravin, který se v minulosti využíval hlavně pro dlouhodobé uskladnění potravin (jako například zelí). Aktuálně je fermentace preferována z několika důvodů. Například slouží k eliminaci škodlivých látek. Jako příklad lze uvést sóju, která je označována minimálně jako "kontroverzní" potravina. Jenže ze sojových bobů lze fermentací a kvašením vyrobit tempeh, zdraví prospěšný sojový produkt, nazývaný také sójový hermelín. Fermentací také lze zlepšit chuť potravin a jejich výživovou hodnotu. V tomto případě lze použít jako příklad kysané zelí. Typickou chuť dodává zelí kyselina mléčná. Proces fermentace také dělá kysané zelí mnohem zdravější ve srovnání s čerstvým. Je nabité vitaminy A, C, K, skupiny B, vápníkem, hořčíkem, železem, draslíkem, mědí, vlákninou, fytochemikáliemi, prospěšnými mikroorganismy a enzymy. Díky kvašení se v zelí tvoří i vitamin B12, který je bojovníkem proti stresu.

Jaké pozitiva vyplývají z konzumace fermentovaných potravin?

Tak například pomáhají organismu zbavovat se toxických látek, posilovat obranyschopnost, zlepšovat trávení, dodávat energii atd. Nejpodstatnější význam konzumace fermentovaných potravin spočívá v tom, že dodávají do organismu větší množství mikroorganismů, vitaminů a minerálů, které napomáhají trávení a tím pádem se do našeho organismu dostává větší množství zdraví prospěšných látek.

Chladné měsíce jsou na konzumaci fermentovaných potravin jako stvořené

Naše babičky nedaly na kvašené zelí či okurky dopustit. Dnes si naštěstí začínáme znovu uvědomovat výživovou hodnotu těchto potravin a zařazujeme je do našich jídelníčků. Kysané potraviny je velmi vhodné konzumovat hlavně v zimním období, protože dodávají vitaminy podporující činnost imunitního systému. V zimě můžeme trpět jejich nedostatkem kvůli nižší konzumaci ovoce a zeleniny. Proto se v chladných měsících doporučuje zvýšit příjem takových potravin na minimálně 2-krát týdně v množství 250 gramů na jednotku.

comments powered by Disqus


Podobné články


Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...

Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Rajčata jsou dietní, skvěle chutnají a chrání naše tělo před mnoha chorobami

Rajčata se do Evropy dostala začátkem šestnáctého století, ale pouze jako okrasné plody. Nejprve se totiž dokonce...
více...

Hlávkový salát pomáhá s hubnutím i se spánkem

V obchodech se často objevuje dovozová rukola či polníček, ale na hlávkový salát se trochu pozapomnělo. Díky...
více...

Rychlé, chutné a zdravé pokrmy z vajec

Vejce nejsou vůbec nezdravou potravinou, přesto tomuto mýtu stále někteří lidé věří a konzumaci vajec se...
více...

Čekanka čistí tělo a má široké využití v kuchyni labužníků

Přestože čekanku dobře znali již naši předkové a hojně ji také využívali, my jí stále neumíme přijít...
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Opalování bez rizika? Beta-karoten a kvalitní opalovací krém!

Krásně opálená pokožka láká k nebezpečnému opékání a hazardování se zdravím. Ale nemusí tomu tak být,...
více...

Olivový olej - lék, kosmetika a zdravá výživa

Olivový olej je jeden z nejzdravějších a nejvšestranějších přírodních olejů. V oblibě ho mají zejména...
více...

Proč konzumovat častěji petržel?

Petržel je kořenová zelenina, ze které se dá konzumovat nejen kořen, ale i listy. Kořen je výborný do polévek...
více...