Je dobrá na trávení a prospívá zažívacímu systému. Ať už čerstvá nebo sušená, dokáže uklidnit křeče v břiše, zmírnit plynatost nebo nepříjemný pocit pnutí. Je ideální přidávat ji do předkrmů, aby tak mohlo následující jídlo být lépe trávené. Mátový olej se využívá také na zklidnění nevolnosti - například při cestování v letadle či na delších trasách autobusem. U máty také nelze zapomínat na vynikající vlastnosti při uvolňování kašle, nebo u problémů s dýcháním. Napařování se na mátovým odvarem pomůže uvolnit ucpaný nos a lékaři mátu doporučují dokonce při astmatu.
Výraznější chuť tohoto koření nahrává tomu, aby byl často zkoušen v české kuchyni, ale možná vás přesvědčí i jeho blahodárnost pro tělo. Pomáhá totiž zbavovat tělo nechtěných kovů, které se objevují například v konzervách nebo větších rybách jako je losos. Obsah několika kyselin v koriandru pomáhá v těle snižovat cholesterol a hladinu cukru v krvi. Pozitivně působí i na krevní tlak. Zvenku lze využít koriandr na ošetření a ochranu pokožky. Díky protizánětlivým a hojivým účinkům totiž odvar z něj dokáže pomoci při ekzémech, suché kůži, nebo malých rankách.
Vzimě ji často přidáváme do svařeného vína či vánočního cukroví. Ale skořici můžete využít i jako bojovníka s cholesterolem či zánětem v těle. Její protizánětlivé účinky se dají zužitkovat i při ošetření zvenku, ale je lepší skořici přidávat do nápojů či jídla. Dokáže pomoci i srdci a dokonce se mluví o tom, že pravidelné konzumování skořice snižuje riziko neurologických degenerativních chorob.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.