Kokosový olej, mléko, cukr nebo kokosová voda posilují imunitu a dodávají tělu potřebnou energii

Datum článku: 26. 1. 2016

Kokos, to není jen vánoční cukroví. Do svého jídelníčku ho můžeme zařazovat po celý rok. Je zdravé konzumovat kousky kokosu, ale i kokosový olej či kokosovou vodu. Dokonce si můžete koupit i kokosový cukr. Co obsahují kokosové produkty a čím prospívají našemu zdraví?

kokos, kokosový olej, zdraví, strava pro sportovce, energie

Kokosový olej

Kokosový olej má všestranné využití. Posiluje činnost imunitního systému, pomáhá organismu zbavit se plísní, prospívá kardiovaskulárnímu systému, dýchacím cestám, pokožce i vlasům. Navíc má schopnost dodat energii. Je výborný pro ty, kteří hubnou, protože pomáhá spalovat tuk a zbavit se závislosti na sladkostech.

  • Co na to odborník?

Kokosový olej má výhodu ve složení mastných kyselin, tedy tuků. Jsou to tuky, které mají charakteristiku středního řetězce. Z tohoto důvodu jsou stabilnější při tepelných a technologických úpravách. Kokosový olej je vhodným obohacením stravy sportovce, neboť dodává organismu dostatečně mnoho energie na zvyšování výkonnosti. Doporučená konzumace je jeden a půl hodiny před sportovní aktivitou.

Kokosová voda

Kokosová voda má skvělou schopnost hydratovat a doplnit chybějící energii, protože obsahuje cukry, vitaminy, minerály, elektrolyty (draslík, sodík) i aminokyseliny. Mnozí ji využívají jako sportovní nápoj po pohybové aktivitě. Má výhodu v tom, že neobsahuje rafinované cukry, které jsou přítomny v mnoha sportovních nápojích. Kromě toho disponuje protizánětlivými účinky, posiluje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu, vysokého krevního tlaku v krvi atd.

  • Co na to odborník?

Kokosová voda je vynikající při rehydrataci organismu zejména po fyzické aktivitě. Dodává tělu celé spektrum elektrolytů, vitaminů (skupiny B) a minerálů. Doporučuje se, konzumovat ji ředěnou s vodou v poměru 1: 2, čímž napomůže organismu vrátit zpět ztracené tekutiny.

Kokosový cukr

Získává se z nektaru kokosových květů. Řadí se mezi nejzdravější sladidla vůbec. V porovnání například s třtinovým cukrem má nižší glykemický index. Disponuje jemnou karamelovou chutí. Pokud hledáte zdravější alternativu bílého cukru, kokosový cukr je správná volba. Je zdrojem vitaminů (skupiny B, C), minerálů (železo, zinek, hořčík, draslík) a také aminokyselin.

  • Co na to odborník?

Při koupi kokosového cukru si je třeba dávat pozor na to, aby byl pravý. Má nízký glykemický index, což je užitečné pro lidi s cukrovkou. Je nesrovnatelně lepší volbou slazení než tradiční bílý cukr.

Kokosové mléko

Kokosové mléko je sice kaloričtější, ale poměrně snadno stravitelné. Má posilující účinky na imunitní systém, je bojovníkem proti zánětům i virům. Pozitivně ovlivňuje krvetvorbu, příznivě ovlivňuje činnost nervové soustavy atd. Lze jej použít i v domácí kosmetice na pokožku, vlasy i nehty.

  • Co na to odborník?

Kokosové mléko je vhodným obohacením jídelníčku lidí, kteří trpí intolerancí nebo alergií na živočišné mléko. Má vyšší podíl tuků. Přesto se ho nemusí obávat ani lidé trpící kardiovaskulárními chorobami, protože naopak zastoupeny tuky snižují hladinu cholesterolu v krvi. Kokosové mléko jako i jiné produkty z kokosu pomáhají bojovat proti přemnoženým kvasinkám v organismu, se kterými mají často problémy hlavně ženy.
 

Autor: Lenka Kostková