Než začnete studovat obsah dané potraviny, všimněte si její celkové hmotnosti. Většina výrobců uvádí nutriční hodnoty (obsah bílkovin, tuků, cukrů, vitamínů, minerálů atd.) v přepočtu na 100 gramů. Takže pokud jste si koupili 150 gramovou tmavou čokoládu, je potřeba nutriční hodnoty přepočítat na toto množství.
Tomuto údaji by měly zvýšenou pozornost věnovat zejména ti, kteří se snaží o redukci hmotnosti. Většina výrobců totiž uvádí doporučené denní množství jednotlivých složek produktu i v procentech, přičemž vychází z toho, že GDA představuje pro zdravého člověka 2000 kalorií. Toto však neplatí u těch, kteří se snaží zhubnout. Jejich energetický příjem je značně omezen například tak, že denně mohou zkonzumovat pouze 1500 kalorií. V tomto případě je třeba informace z produktu přepočítat.
Jedním z největších nepřátel zdravého životního stylu je cukr, protože ho konzumujeme v nepřiměřeně velkých množstvích. Je za to zodpovědná i skutečnost, že se nachází i tam, kde bychom ho nečekali. Pokud ho najdete na obalu produktu na prvních třech místech, snažte se dané potravině vyhnout. Proč? Složky na etiketě produktu jsou uspořádány podle množství, v jakém jsou v něm zastoupeny. Pokud je cukr na prvním místě, daná potravina ho obsahuje nejvíce. Množství následujících složek postupně klesá. Takto opatrní byste měli být nejen u cukrů, ale i tuků uvedených na etiketách produktů. Řiďte se pravidlem, že obsah cukru a tuku ve 100 gramové potravině by měl být nižší než 10 gramů. Ideální je, pokud je zastoupen v hodnotách pod 3 gramy.
Prvořadým úkolem reklamy je produkt prodat. Výrobci jsou si vědomi toho, že lidi trápí nadváha, obezita a zdravotní problémy a často to využívají ve svůj prospěch. Regály obchodů jsou plné produktů s označením bez cholesterolu, s minimálním obsahem cukru, bez tuku apod. Pokud se s takovým produktem potkáte, v každém případě si co nejpozorněji prostudujte etiketu. Je možné, že daný produkt obsahuje například méně tuku, ale může být o to víc bohatší na sacharidy.
Může se stát, že vámi vybraná potravina má přijatelný obsah tuků a cukrů a obsahuje přiměřené množství kalorií. Háček však může být v zastoupených aditivech. Některá "éčka" mohou způsobit řadu zdravotních problémů a to zejména tehdy, jestliže se konzumují ve zvýšených dávkách. Ohroženy jsou hlavně děti, těhotné ženy a lidé se zdravotními potížemi. Některá aditiva jsou zodpovědná za žaludeční potíže, poruchy metabolismu, změny nálad, alergie apod.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.