Jabko léčí stres a podporuje zdravé trávení

Datum článku: 16. 7. 2014

Jablko má své nepostradatelné zastoupení ve správné výživě. Sníte- li každý den, byť jen jeden kousek tohoto chutného ovoce, s velkou pravděpodobností se vám vyhnou vleklé zdravotní potíže. S chutí se zakousněte a přečtěte si co v sobě skrývá.

zdraví, přírodní medicína, ovoce, jablka

Podporuje trávení

Máte problémy se zácpou? Vyřeší to jablko! Příčinou jeho schopnosti předcházet zácpě a léčit ji, je zřejmě zvláštní kombinace vlákniny a ovocných kyselin. Pokud si dáte jablko jemně podušené, pomůže vám zastavit průjem. Postará se o to pektin, který brzdí rozvoj škodlivých mikroorganismů ve střevech a zároveň dokáže vázat a odvádět z těla i část nebezpečných těžkých kovů. Jablka urychlují trávení a pročišťují organismus, proto jsou vynikající prevencí proti vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Tím, že podporují trávení a vylučování škodlivých látek, pomáhají i při problémech s klouby. Zřejmě je to díky ovocným kyselinám, antioxidačnímu působení flavonoidů a schopnosti pektinu zvyšovat vylučování. Syrové jablka obsahují mnoho trávicích enzymů, které jsou zase dobrým prostředkem proti hemoroidům. Protože jablka zvyšují vylučování moči a snižují tvorbu kyseliny močové, jsou prospěšné i při dně a nemoci ledvin.

Proti infarktu i stresu

Den je vám krátký a ztrácíte nervy? Pak je správný čas na jablko, které příznivě ovlivňuje nervový systém a je vhodné i proti nespavosti. Přivonět k jablečnému koláči nebo k hrnečku horkého jablečného čaje je jako ocitnout se na chvíli v dětství. Jablko má silné aromatické látky a právě vzhledem k výzkumy lze tvrdit, že jablečná kořeninová složka vyvolává uklidňující reakce v organismu, což následně snižuje krevní tlak a ochraňuje před infarktem vznikajícím z úzkosti. Lahodná aroma by vás proto měla doprovázet zejména ve stresových situacích. Před infarktem vás neochrání jen vůně, ale i denní konzumace dvou až tří jablek. Díky obsahu pektinu snižuje hladinu cholesterolu v krvi a to je prevence před kardiovaskulárními nemocemi. Pektin spolu s dostatečným množstvím vitaminu C je jedním z léčebných prostředků proti arteroskleróze. Blahodárný vliv má i množství minerálních látek, zejména draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo, síra a mangan. Poměrně vysoký obsah draslíku může například snížit riziko cévní mozkové příhody.

Vhodné i pro diabetiky

Ani diabetikům není tento druh ovoce zakázán, ačkoli v jednom plodu je asi takové množství cukru jako ve třech kostkách řepného cukru. Naše odrůdy jablek obsahují hned několik významných cukrů - glukózu, fruktózu a sacharózu. Vysoký je zejména obsah fruktózy. Tento jednoduchý cukr se vstřebává pomaleji, čímž pomáhá udržet stálou hladinu cukru v krvi. "Cukrovkáři" by proto měly častěji zakousnout do jablka.

Přírodní zubní pasta

Pomoc při nachlazení, kašli, chřipce, rychlejší léčení ran či popálenin, to jsou neocenitelné služby vitamínu C, na který jsou jablka také velmi bohatá. Jeho obsah však závisí na druhu, zralosti a kvalitě skladování. Jedno středně velké jablko má tolik vitamínu C jako například svazek ředkviček. Nejvíce ho obsahují kyselá jablka. Díky vitamínu C dezinfikuje jablko ústní dutinu. Zde však jeho pozitivní účinek na ústní dutinu nekončí. I vy jste už slyšeli o "přírodní zubní pastě"? Tato přezdívka patří jablku právem. Jeho struktura je mírně vláknité, nelepivé konzistence, šťavnatý obsah a chuť urychlují tvorbu slin. Jezení jablka je pak přirozenou pomůckou na čištění zubů a ústní dutiny. Žvýkání zároveň procvičuje žvýkací svaly a svaly obličeje. Neznamená to však, že je třeba zubní kartáčky vyměnit za jablka!

Zdroj mladosti a krásy

Jablko je od nepaměti symbolem zdraví a krásy. Lidé ho často považují za fontánu mládí, ba i za účinný prostředek v boji proti stárnutí. A pokud jde o krásu, nebude to až tak jednoduché, ale toto ovoce vám určitě pomůže shodit pár nadbytečných kilogramů.Jablka patří mezi nízkokalorické potraviny. Jejich vláknina vyvolává pocit nasycenosti, proto jsou výborným doplňkem stravy při redukčních dietách.

Dobré nejen syrové

I když největší význam pro zdraví má čerstvé jablko, jako pochoutka se používá i upravené. Rychlý jablečný kompot nebo pyré je oblíbenou přílohou i v dietní kuchyni. Pro jemnou chuť je vhodné přidávat jablka do ovocných a zeleninových salátů, ale i do jídel z masa, ryb a drůbeže, kde pokrmu dodají jemnou příchuť.

Autor: Lenka Kostková