které by je vytáhly ven na čerstvý vzduch, a dotáhli k aktivnímu pohybu. Čest příznivcům zimních sportů. Pokud si nezvolíte přiměřenou aktivitu, a nezměníte přitom svůj jídelníček, určitě se zde naruší poměr mezi příjmem a výdejem energie. A následek? Kruté zjištění, oblíbené džíny a trička z předešlého roku, jsou jakoby o číslo menší, že by to praním a uskladněním se srazily? Určitě ne! Je to jen změněným životním stylem a pohodlím.
Tak musí dojít k určitým změnám jídelníčku. Pokud klesne výdej energie, zákonitě musí klesnout i příjem. Prosím zapomeňte na diety, není to, co vaše tělo potřebuje. Mezi první zásadu patří kontrola příjmu tuků v potravinách. To je úplně jedno, zda jsou živočišného, nebo rostlinného původu, stále jsou to energeticky nejbohatší suroviny. Zkuste v příjmu šetřit směrem k nízkotučným výrobkům. Výhodou nízkotučných potravin je podstatně nižší příjem energie s vyšším příjmem bílkovin.
stabilizují hladinu krevního cukru a disponují nejdelším sytícím účinkem. Vybírejte si vždy nízkotučné varianty jako je libové maso, kuřecí maso bez kůže, nízkotučné mléčné výrobky, vaječné bílky, sójové maso, případně jiné sójové výrobky, ryby a šunka. I zde platí vše s rozumem. Nadbytečný příjem proteinů je velkou zátěží pro játra a ledviny, překyselují vnitřní prostředí a při vyšších dávkách a nevhodnou úpravou (smažení), může mít i karcinogenní účinky. Bílkoviny přijímané ve velkých množstvích mají také tendenci měnit se na tuk.
Jsou nejlepším energetickým zdrojem pro vaše tělo a samozřejmě i nejvýznamnějším a nejvýhodnějším " palivem " pro intenzivní fyzickou práci. Pokud v zimě zůstanete bez intenzivnějšího pohybu při stejných dávkách příloh a téhož množství pečiva jako v létě, když máte pohyb a tomu určitě přidáte nějaké ty sušenky, koláčky, chipsy a jiné sladkosti, tělo si je uloží do svých tukových zásob.
Čím méně vydáváte energie pohybem, tím vaše tělo potřebuje méně sacharidů. Zimní porce bez aktivního pohybu by měly být poloviční. Takže tuky a sacharidy je nutné udržet na uzdě. Na objemové zaplnění žaludku zvolte zeleninu a ovoce. Tyto komodity obsahují 85 až 95 % vody a potřebnou vlákninu, kterou tělo neumí trávit, a tím z ní nezískává žádnou energii. Energetická hodnota těchto potravin je nejnižší, to je to, co potřebujete. Zvýšit příjem zeleniny finančně dostupné každému a to je mrkev, petržel, celer, zelí hlávkové i kysané, ledový salát, čínské zelí, špenát, brokolice ... Zeleninu na přípravu potravy, můžete použít i mraženou.
je dostatek jablek, citrusových plodů, kiwi, ananasu, výběr je opravdu široký a jsou i cenově dostupné. A pokud zařadíte alespoň třikrát do týdne do svého režimu pohyb a nějakou tu fyzickou aktivitu, která vás baví, například chůze, běžky, trenažéry, posilovna, metabolismus nezleniví, a bude pracovat na plné obrátky, vaše tělo a postava zůstanou nezměněny.
to co máte rádi, vyběhnete do přírody, nasadíte in - line brusle, provětráte kolo a budete si dolaďovat fyzičku pro novou sezónu.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.