Zimní nabírání se vás nebude týkat, pokud změníte jídelníček a zařadíte přiměřenou aktivitu

Datum článku: 11. 2. 2014

Jako každý rok, stále tatáž otázka. Jak v zimě nepřibrat a zůstat v kondici? Je to poměrně těžké, důvodem jsou kratší dny, zimní a chladné počasí a v neposlední řadě je to pohodlí teplého domova.

Zimní nabírání se vás nebude týkat, pokud změníte jídelníček a zařadíte přiměřenou aktivitu

Velmi malá část populace si během tohoto období volí nové aktivity,

které by je vytáhly ven na čerstvý vzduch, a dotáhli k aktivnímu pohybu. Čest příznivcům zimních sportů. Pokud si nezvolíte přiměřenou aktivitu, a nezměníte přitom svůj jídelníček, určitě se zde naruší poměr mezi příjmem a výdejem energie. A následek? Kruté zjištění, oblíbené džíny a trička z předešlého roku, jsou jakoby o číslo menší, že by to praním a uskladněním se srazily? Určitě ne! Je to jen změněným životním stylem a pohodlím.

Rádi byste, aby se zima negativně nepodepsala na vaší postavě a fyzické výkonnosti?

Tak musí dojít k určitým změnám jídelníčku. Pokud klesne výdej energie, zákonitě musí klesnout i příjem. Prosím zapomeňte na diety, není to, co vaše tělo potřebuje. Mezi první zásadu patří kontrola příjmu tuků v potravinách. To je úplně jedno, zda jsou živočišného, nebo rostlinného původu, stále jsou to energeticky nejbohatší suroviny. Zkuste v příjmu šetřit směrem k nízkotučným výrobkům. Výhodou nízkotučných potravin je podstatně nižší příjem energie s vyšším příjmem bílkovin.

Bílkoviny (proteiny) mají ze všech potravin nejméně kalorií,

stabilizují hladinu krevního cukru a disponují nejdelším sytícím účinkem. Vybírejte si vždy nízkotučné varianty jako je libové maso, kuřecí maso bez kůže, nízkotučné mléčné výrobky, vaječné bílky, sójové maso, případně jiné sójové výrobky, ryby a šunka. I zde platí vše s rozumem. Nadbytečný příjem proteinů je velkou zátěží pro játra a ledviny, překyselují vnitřní prostředí a při vyšších dávkách a nevhodnou úpravou (smažení), může mít i karcinogenní účinky. Bílkoviny přijímané ve velkých množstvích mají také tendenci měnit se na tuk.

Škroby a cukry, znáte je pod slovem sacharidy

Jsou nejlepším energetickým zdrojem pro vaše tělo a samozřejmě i nejvýznamnějším a nejvýhodnějším " palivem " pro intenzivní fyzickou práci.  Pokud v zimě zůstanete bez intenzivnějšího pohybu při stejných dávkách příloh a téhož množství pečiva jako v létě, když máte pohyb a tomu určitě přidáte nějaké ty sušenky, koláčky, chipsy a jiné sladkosti, tělo si je uloží do svých tukových zásob.

Co z toho plyne?

Čím méně vydáváte energie pohybem, tím vaše tělo potřebuje méně sacharidů. Zimní porce bez aktivního pohybu by měly být poloviční. Takže tuky a sacharidy je nutné udržet na uzdě.  Na objemové zaplnění žaludku zvolte zeleninu a ovoce. Tyto komodity obsahují 85 až 95 % vody a potřebnou vlákninu, kterou tělo neumí trávit, a tím z ní nezískává žádnou energii. Energetická hodnota těchto potravin je nejnižší, to je to, co potřebujete. Zvýšit příjem zeleniny finančně dostupné každému a to je mrkev, petržel, celer, zelí hlávkové i kysané, ledový salát, čínské zelí, špenát, brokolice ... Zeleninu na přípravu potravy, můžete použít i mraženou.

S ovocem v zimních měsících nejsou problémy, 

je dostatek jablek, citrusových plodů, kiwi, ananasu, výběr je opravdu široký a jsou i cenově dostupné. A pokud zařadíte alespoň třikrát do týdne do svého režimu pohyb a nějakou tu fyzickou aktivitu, která vás baví, například chůze, běžky, trenažéry, posilovna, metabolismus nezleniví, a bude pracovat na plné obrátky, vaše tělo a postava zůstanou nezměněny.

Přijde jaro, vykoukne sluníčko a vy si bez jakýchkoliv předsudků obléknete,

to co máte rádi, vyběhnete do přírody, nasadíte in - line brusle, provětráte kolo a budete si dolaďovat fyzičku pro novou sezónu.

Autor: Lenka Kostková