Zelí ano, ale se zelnou dietou raději opatrně!

Datum článku: 26. 8. 2013

Určitě jste už slyšeli o zelné dietě, možná jste ji i vyzkoušeli a shodili jste pár kilogramů. Kyselé zelí, však odborníci na zdravou výživu, nedoporučují jen při dietách, ale mělo by tvořit vyvážený doplněk stravy. Pokud chcete být zdraví a štíhlí, zařaďte kysané zelí do svého života a pravidelně si dělejte zelné hody!

Zelí ano, ale se zelnou dietou raději opatrně!

Kořeny zeleného dědictví

Kořeny kysaného zelí sahají do dob antických Řeků a Římanů, a odhaduje se, že první velkoplošné pěstování zelí bylo zahájeno na území pobřeží Středozemního moře. Zelí, jak je dnes známe, je především nejvíce konzumováno v západní a střední Evropě, největším evropským producentem zelí je dokonce sousední Polsko, které ročně vyprodukuje přes neuvěřitelných 1 300 000 tun této šťavnaté zeleniny! Proč je zelí tak oblíbené? Protože skvěle chutná a v kombinaci s masem je často národní pochoutkou. Protože ho lze připravit na neskutečně mnoho způsobů - lze z něho udělat polévky, saláty, přídavky k hlavnímu jídlu, lze ho zavařit, konzervovat ale použít i čerstvé. Protože kysané zelí je velmi zdravá zelenina, která je navíc nízkokalorická, a proto je nanejvýš vhodná pro získání nebo udržení štíhlé linie.

Kysané zelí - kyselý lék téměř na všechno!

Kysané zelí je plné důležitých látek. Obsahuje především vitaminy skupiny B - konkrétně B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitamin C a vysoký podíl proteinů a minerálních látek - vápník, železo, magnézium, fosfor, zinek, sodík. Kyselá chuť zelí působí preventivně až léčebně, především při zdravotních potížích týkajících se trávicího systému. Pití zelné šťávy dokonce velmi účinně léčí žaludeční vředy a v lidovém léčitelství je využívané hlavně při bolestivých, akutních zánětech. Zelí je také zdrojem indol-3-carbinol, čili I3C, který je zejména v zahraničí využíván jako podpůrná terapie opakujícího se onemocnění krku a hlavy, způsobeného lidským papillomavirem.

Zelí je také pomocníkem štíhlé linie

Pokud však chcete zhubnout, na zelnou polévku s klobásou raději zapomeňte! Namísto toho, konzumujte zelí nejlépe v jejím čerstvém, přirozeném stavu a nezapomeňte ani pít vlastnoručně vyrobenou šťávu ze zelí. Zelnou šťávu si dopřejte alespoň 4 x za den - čili denně byste měli přijmout 0,8 l této vzácné tekutiny. Zelí je zdravé, o tom není pochyb, ale ani zelí neobsahuje všechny výživové látky, potřebné pro správné fungování organismu. Proto spolu se zelím, konzumujte i multivitaminové doplňky a šumivé tablety. Nedržte zelnou dietu více než 7dní, organismus byste příliš zatížili touto, sice zdravou, ale příliš jednotvárnou stravou. A hlavně, po dietě zabraňte návratu ke starým, nezdravým stravovacím návykům. Jinak by byla vaše snaha marná!
 

Autor: Martina Dvořáková