Paprika účinně podporuje spalování, čímž napomáhá hubnutí

Datum článku: 5. 11. 2013

Paprika si už našla trvalé místo na našich stolech. Je to velmi chutná a zdravá zelenina. Není problém ji vypěstovat i doma, pokud máte alespoň kousek zahrádky. Ideální je pěstování ve sklenících, kde dozraje i při nižších teplotách.

Paprika účinně podporuje spalování, čímž napomáhá hubnutí

Vaše tělo při trávení paprikového jídla spálí více kalorií, což napomáhá zejména hubnutí

Existuje více než tři tisíce odrůd, které se liší velikostí, tvarem, barvou i tloušťkou dužiny. Papriku můžete jíst syrovou, grilovanou, dušenou, plněnou i zapékanou. Sladká i pálivá paprika zrychluje metabolismus. Obsahuje látky podporující termogenezi - nutí tělo produkovat tepelnou energii a spotřebovat více kyslíku. Dochází k tomu asi 20 minut po snědení. Znamená to, že vaše tělo při trávení paprikového jídla spálí více kalorií, což napomáhá zejména hubnutí.

Červené a oranžové papriky jsou výborným zdrojem lykopenu a betakarotenu,

které se považují za dobré pomocníky v prevenci nádorových onemocnění. Červené a oranžové plody mají až 9 x více betakarotenu než zelené a téměř dvojnásobek vitamínu C.

Všechny druhy papriky jsou bohaté na vitamíny A, C a K,

které posilují imunitní systém a snižují riziko rozvoje onemocnění souvisejících se stárnutím. Chrání tělesné buňky před poškozením, zmírňují různé záněty, pomáhají při astmatu a artritidě. Vitamín A se stará o zrak, kyselina listová snižuje hladinu homocysteinu, látky, která poškozuje cévy a zvyšuje riziko srdečně - cévních chorob. Vitamín K je nezbytný pro dobrou srážlivost krve, čistí cévy a zabraňuje jejich ucpávání, posiluje kosti.

Pikantní lék

Za pálivost paprik může rostlinný alkaloid kapsaicin - dráždivá látka, která stimuluje receptory nervových zakončení na sliznici jazyka a vyvolává podobný bolestivý pocit, jako kdybyste se jazykem se dotkli něčeho horkého. Kapsaicin se nachází zejména v bílých " žebrech " a semínkách. Když je vykrojíte, paprika bude mnohem méně pálivá.

Četné výzkumy dokázaly, že kapsaicin velmi účinně snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi,

posiluje imunitu a léčí žaludeční a dvanáctníkové vředy tím, že zabíjí bakterie podílející se na jejich vzniku. Pomáhá při léčbě migrény, artritidy, revmatismu a různých zánětů.

Rady

• Když máte ze syrové papriky těžký žaludek, odstraňte z ní slupku. Papriky opečte, horké hned zabalte do mikrotenového sáčku, aby se spařily. Pak slupku snadno stáhnete.
• Čerstvá paprika je lesklá, pevná a má stopku. Drobné matné flíčky signalizují začínající hnilobu, paprika bez stopky se rychleji kazí. V lednici vydrží asi týden, pak začne vadnout.

Nutriční vizitka

100g surové sladké papriky obsahuje: Energie 113 kJ, voda 92 g, bílkoviny 0,89 g, sacharidy 6,4 g, tuky  0,19 g,  fytosteroly  9 mg , vláknina 2 g.

Minerály

Vápník 9 mg , železo 0,46 mg , hořčík 10 mg , fosfor 19 mg , draslík 177 mg , sodík 2 mg , zinek 0,12 mg , měď 0,065 mg , mangan 0,12 mg , selen 0,3 mg.

Autor: Martina Dvořáková