Existuje více než tři tisíce odrůd, které se liší velikostí, tvarem, barvou i tloušťkou dužiny. Papriku můžete jíst syrovou, grilovanou, dušenou, plněnou i zapékanou. Sladká i pálivá paprika zrychluje metabolismus. Obsahuje látky podporující termogenezi - nutí tělo produkovat tepelnou energii a spotřebovat více kyslíku. Dochází k tomu asi 20 minut po snědení. Znamená to, že vaše tělo při trávení paprikového jídla spálí více kalorií, což napomáhá zejména hubnutí.
které se považují za dobré pomocníky v prevenci nádorových onemocnění. Červené a oranžové plody mají až 9 x více betakarotenu než zelené a téměř dvojnásobek vitamínu C.
které posilují imunitní systém a snižují riziko rozvoje onemocnění souvisejících se stárnutím. Chrání tělesné buňky před poškozením, zmírňují různé záněty, pomáhají při astmatu a artritidě. Vitamín A se stará o zrak, kyselina listová snižuje hladinu homocysteinu, látky, která poškozuje cévy a zvyšuje riziko srdečně - cévních chorob. Vitamín K je nezbytný pro dobrou srážlivost krve, čistí cévy a zabraňuje jejich ucpávání, posiluje kosti.
Za pálivost paprik může rostlinný alkaloid kapsaicin - dráždivá látka, která stimuluje receptory nervových zakončení na sliznici jazyka a vyvolává podobný bolestivý pocit, jako kdybyste se jazykem se dotkli něčeho horkého. Kapsaicin se nachází zejména v bílých " žebrech " a semínkách. Když je vykrojíte, paprika bude mnohem méně pálivá.
posiluje imunitu a léčí žaludeční a dvanáctníkové vředy tím, že zabíjí bakterie podílející se na jejich vzniku. Pomáhá při léčbě migrény, artritidy, revmatismu a různých zánětů.
• Když máte ze syrové papriky těžký žaludek, odstraňte z ní slupku. Papriky opečte, horké hned zabalte do mikrotenového sáčku, aby se spařily. Pak slupku snadno stáhnete.
• Čerstvá paprika je lesklá, pevná a má stopku. Drobné matné flíčky signalizují začínající hnilobu, paprika bez stopky se rychleji kazí. V lednici vydrží asi týden, pak začne vadnout.
100g surové sladké papriky obsahuje: Energie 113 kJ, voda 92 g, bílkoviny 0,89 g, sacharidy 6,4 g, tuky 0,19 g, fytosteroly 9 mg , vláknina 2 g.
Vápník 9 mg , železo 0,46 mg , hořčík 10 mg , fosfor 19 mg , draslík 177 mg , sodík 2 mg , zinek 0,12 mg , měď 0,065 mg , mangan 0,12 mg , selen 0,3 mg.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.