Oběd v době redukční diety, když nemáte možnost si ho uvařit
Při hubnutí je velký důraz kladen na snídani, ale i oběd je pro redukční dietu důležitý. Jenže občas je to problém, protože snídat doma je snadnější než obědvat. Ale i to se dá zvládnout. Stačí přemýšlet nad skladbou oběda, zvolit vhodné suroviny a v případě návštěv jídelny si umět dobře vybrat.
Co obědvat, když chceme zhubnout?
Naše babičky říkaly, polévka je grunt. Zejména v zimním období dobrá polévka zahřeje. Pokud máte rádi polévky, můžete si je dopřát nejen k obědu, ale i k večeři. Nejvhodnější jsou zeleninové polévky, které nezahustí moukou. Máme pro vás malý trik, jak neudělat z polévky kalorickou bombu. Do hrnce vložte vždy více zeleniny. Zalijeme vodou cca 2 cm nad zeleninu. Když je zelenina uvařená, čtvrtinu zeleniny vyberte, rozmixujeme a vraťte zpět. Polévka je pěkně zahuštěná a nemá ani o kalorii více.
Polévky vhodné k obědu
- zeleninová polévka
- kmínová polévka
- rajčatová polévka
- houbová polévka
- cuketová polévka
- brokolicová polévka
- vývar
Hlavní jídlo
Za vhodné hlavní jídlo můžeme považovat všechny druhy libového a kvalitního masa. Pokud máte možnost, nakupujte maso od regionálních farmářů. Nejlepší je maso z volného chovu. Nezapomeňte zařadit do jídelníčku ryby, které splňují všechna kritéria pro racionální výživu. Vždy kupujte ryby chlazené. Nikdy ne mražené! Nikdy nevíte, kolik měsíců ryba v mrazicím boxu ležela. Když si koupíte chlazenou rybu a nechcete ji hned použít, zamrazte si ji a do měsíce použijte.
Vhodné druhy masa
- kuřecí
- krůtí
- telecí
- vepřová panenka
- libové hovězí
- zvěřina
- ryby, mořské ryby
- plody moře
Mohu si dopřát přílohy?
Pokud se neumíte přílohy vzdát, máme tu pro vás malou radu. Naložte si na talíř pouze ¼ přílohy z celkové porce. Znamená to, že přílohy je méně než masa a zbytek doplňte čerstvou zeleninou. Přílohy konzumujte vařené, dušené nebo grilované. Nikdy si nenakládejte na talíř hranolky, krokety, protože obsahují zbytečně mnoho tuku. Pozor si dejte i na rozvařenou rýži nebo těstoviny. Čím déle je vaříte, tím mají vyšší kalorickou hodnotu. Dlouhým vařením se ztrácejí i nutriční hodnoty potravin. Vždy jezte přílohy a zeleninu na skus, tedy "al dente".
Vyberte si přílohu, která vám chutná
- zeleninové saláty
- dušená zelenina
- zelenina vařená v páře
- vařené brambory
- celozrnná rýže
- quinoa
- bulgur
- jáhly
Mám chuť na těstoviny, co s tím?
Ani při hubnutí se nemusíte vzdát těstovin nebo rýže. Samozřejmě, v celozrnném provedení. Myslete na to, že potřebujete, aby vás zasytily na delší dobu. Vhodná je jejich kombinace se zeleninou, olivovým olejem a bylinkami. Vždy najdete alternativu, která je chutná a neuškodí vašemu hubnutí. Dejte si však pozor na velikost porce, abyste to nepřehnali. Komplexní sacharidy dokáží udržet hladinu cukru v krvi déle a vy nepropadnete vlčímu hladu. I zde však platí pravidlo. Při hubnutí konzumujte sacharidy pouze v dopoledních hodinách nebo v rámci oběda.
Komplexní sacharidy jako hlavní jídlo
- celozrnné těstoviny
- celozrnná rýže
- jáhly
- bulgur
- quinoa
- pohanka
Stravuji se v závodní jídelně, co s tím?
I když se stravujete v závodní jídelně, nebo chodíte do restaurace na menu, nemusí to být při hubnutí problém. Vybírejte si jídla, která jsou připravená na přírodní způsob. Nekonzumujte omáčky podávané k masu nebo k těstovinám, nikdy nevíte, z čeho jsou uvařené. Pokud máte možnost, vždy si dopřejte k jídlu velký zeleninový salát. V dnešní době se jídelny a restaurace snaží vycházet zákazníkům vstříc. Je jen na vás, jaké jídlo si vyberete.
Pokud chcete zhubnout, nikdy nekonzumujte tyto potraviny
- sáčkové polévky, zahuštěné polévky moukou
- omáčky
- kynuté koláče
- tlusté maso
- smažená jídla
- vnitřnosti, zabijačkové speciality
- knedlíky
- hranolky, krokety, bramborovou kaši
- pizzu, fast food
Tipy na závěr
Vzdejte se nevhodných způsobů vaření, jako například smažení. Raději si jídla připravujte dušením, vařením, pečením, nebo grilováním. Budou chutnější a nebudou kalorickou bombou.