Někteří tvrdí, že bramborám a dýni. Jeho domovem je jihovýchodní Asie, hlavně Barma a Indie, kde se pěstuje od nepaměti. V Evropě, vzhledem k jeho tropickému původ a náročnosti na teplo, se mu daří hlavně na jihu. Popularitu si získal v jihovýchodní Evropě a jižních oblastech bývalého Sovětského svazu.
zjistili jsme, že je všestranně použitelný, chutný a hlavně výživný. Obsahuje velké množství tělu prospěšných látek a živin. Možnosti jeho přípravy jsou opravdu různorodé.
v polévkách, pomazánkách, salátech. Pokrájený na kolečka nebo na tenké plátky a osolený se může smažit. Vynikající je plněný a dušený s rajčatovou omáčkou, případně plněný mletým masem a rýží. Správnou chuť těmto všem specialitám dodává dobrý olivový olej. Důležité je vědět, že lilek je vhodný na pečení a vaření když je ještě úplně tvrdý. Měknoucí, případně zvrásněný je již hořký. Žluto-hnědá barva lilku je také nežádoucí stejně jako změna vůně. Energetická hodnota: lilku je 63 kJ na 100 gramů. (15 kalorií). Takže pokud si koupíte jedno kilo lilku a celé ho hned sníte jako jedno jídlo, snědli jste málo energie.
nejlépe pár kapek olivového oleje, aby se lépe uvolnily vitamíny, které obsahuje.
Autor: Martina Dvořáková
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.