Jak zhubnout během svátků?

Datum článku: 4. 3. 2015

I během svátků lze zhubnout. Připadá vám to jako úplný nesmysl? Ale vůbec ne, dá se to. Jen musíte zvolit vhodnou taktiku. Správně zkombinovat suroviny, aktivně využít volný čas a výsledky se dostaví.

hubnutí, svátky, sváteční menu, cukry, pohyb

Přestože máme svátky spojené s hojností, přejídáním a lenošením, vůbec to tak nemusí být

Často je nejlepším odpočinkem pohyb na čerstvém vzduchu nebo oblíbená sportovní činnost, to dobře víme. Víme i to, že neustálé tlačení všech dobrot nám po 3 dnech již leze krkem a mnozí to pak děláme už jen ze zvyku. 

Proč svátcích většina lidí přibere i 2-3 kg?

Největším problémem je asi to, že naše tradiční sváteční jídla jsou často příliš sacharidová. Musíme si totiž uvědomit, že při výživě nám často nejde až tak o množství kalorií, ale právě o kvalitu kalorií, kterou konzumujeme. A tady je zakopaný pes, neboť i když sníme jen 1-2 sladké koláčky k snídani a později si dáme k obědu bramborový salát s řízkem a popřípadě další malý koláček jako dezert, dostáváme se do tzv. inzulínové smyčky. Jednoduše řečeno, vylučujeme příliš mnoho tohoto hormonu, máme nestabilní cukr v krvi a většina energie se nám uloží do tuků. Místo toho, aby ji tělo využilo. Tím, že většina lidí konzumuje neadekvátní množství koncentrovaných sacharidů (cukr, koláče, mouka, pečivo, brambory ...), ještě v nevhodných kombinacích s masem, funguje na takzvaném nervózním cukrovém metabolismu, který si žádá stále více a více ... Říkáte tedy, že problém není ani tak v množství jako v kvalitě.

Co je podle největším strašákem a na druhé straně ta nejlepší alternativa?

Není asi žádnou novinkou, že největším problémem není ani tak tuk, ale právě cukr. Totiž tuk je právě tou nejlepší výživou, samozřejmě, pokud si dáme pozor na špatné rostlinné a zpracované tuky (margaríny, rostlinné oleje atd.). Cukr a dokonce konrétně škroby, umějí udělat v těle skutečnou neplechu. Je to zejména proto, že rozhází rovnováhu hormonálního systému a spustí celou kaskádu nechtěných procesů. Navíc je třeba si uvědomit, že cukr je nejlepší výživou pro špatné bakterie v našem trávicím traktu a právě tento poměr dobrých a špatných bakterií je klíčem k naší imunitě. K té nejlepší a nejhorší volbě tedy asi tolik, že smažená ryba na vepřovém sádle se zeleninou, je mnohem lepší volbou než například sladké. Například taková zelňačka, pokud je konzumována bez kila chleba, jak je zvykem, je dokonce jedním z jídel, které bychom mohli směle zařadit i do knihy fitness receptů. A to myslíme takovou s pravou domácí klobásou nebo uzeným kolenem. Takže zelňačku můžeme. Jak se však postavit k dalším jídlům, když si přece jen chceme a potěšit mlsný jazýček? Zde se dostáváme k tzv. extra vychytávkám. Když se podíváte například na kulturu Francouzů, tak můžete zjistit, že v podstatě jedí i dost tučných jídel, že si dopřejí, gastronomicky se přímo vyžijí a jsou na tom velmi dobře Je třeba si uvědomit i to, že Francouzi si dají velmi záležet na tom, aby jedli ve společnosti, pomalu a také nepraktikují takové hody během celého dne. A tedy, je třeba se na to podívat tak, že člověk je i z fyziologického vývoje nastaven tak, že od rána a přes den by měla být konzumace jídla rozdělena do malých dávek. Klidně může být zařazeno i menší hladovění, přičemž večer nastává fáze odpočinku a regenerace, kdy je vhodné doplnit potřebné živiny a klidně si můžeme dopřát víc.

Částečného hladovění,

Doporučuje se i svátcích nastavit tělo tak, abychom od rána a během dne jedli méně, věnovali se raději sportovním aktivitám, přípravě jídel, nebo jiným aktivním činnostem a pak si mohli večer dovolit pořádně se přejíst, přičemž je třeba kontrolovat (pozor, ne zcela omezovat) množství koncentrovaných sacharidů. Tak jako Francouzi. Od rána jen cafe a tlustý lehký máslový croissant (čerstvý z poctivé pekárny), lehký salátový oběd s olivovým olejem a sýrem a večer hody. Na závěr už jen jedno důležité pravidlo, a to, že všechno jídlo ať je hlavně poctivé, kvalitní, co nejvíce domácí. Nejde o množství, ale o kvalitu.

Jak dokážeme zhubnout přes svátky?

Pozor, u každého je to individuální, protože máme různou startovní pozici vzhledem k aktuálnímu stav našeho organismu a celkového metabolismu. Je na to 5 pravidel, které když začneme aplikovat, tak se dopracujeme k velmi dobrým výsledkům.
1. Kontrolovaný příjem vysoce koncentrovaných sacharidů - Přes svátky si dejte pozor zejména na moučná jídla, pečivo, brambory a sladkosti
2. Aplikace částečného hladovění - Ráno a během dne snížená konzumace jídla, důraz na zeleninu, polévky, tekutiny.
3. Správná kombinace jídel - Pokud máme rychlé sacharidy (mouku), kombinujeme je se zdravými tuky (ořechy), proto je pravý ořechovník z másla, nebo domácí štrúdl se skořicí, docela v pohodě.
4. Využiji více času pro sport a aktivní pohyb - Pro správnou stimulaci svalů a spuštění metabolismu, který pálí tuky stačí i správných 20 minut. Proč však svátcích neužít víc přírody a slunečního světla (vitamin D)?
5. Využití speciálních potravin a strategie - Jestliže domácí koláče ovoním skořicí, přidáme semínka a ořechy, tak si pomůžeme. Stejně tak, pokud do jídel přidáte chilli, česnek, zázvor, nebo si smažené záležitosti pokapete citrónem. Nejlepší specialitkou je však asi denní otužování, a tak neváhejte a dejte si každé ráno ledovou minutku pro své zdraví!

Autor: Martina Dvořáková