slupky z jablek
cukr - na jeden litr vody 150 g
Jablečné slupky vložte do sklenice a zalejte připravenou vodou s rozpuštěným cukrem. Na každý použitý litr vody se dává 150 g cukru. Sklenici převažte plátnem, kvůli přístupu vzduchu. Takto přichystanou sklenici odložte na teplé místo, kde obsah kvasí a octovatí (fermentuje). Po určitém čase masa přestává kvasit. Ve sklenici se už netvoří nové bublinky a jablečné slupky klesají na dno sklenice, kde se usazuje i kal. Tekutinu slijte do čisté nádoby, opět převažte a nechte dále fermentovat. Na povrchu se tvoří octový povlak - tento odstraňte.
Ocet občas ochutnejte, když je dostatečně kyselý odsajte ho hadičkou (jako při stahování vína) do čistých lahví. Naplněné láhve vzduchotěsně uzavřete. Láhve se uskladňují do regálu naležato. Pokud jste se rozhodli ocet uskladňovat delší dobu je možné jej sterilizovat 15 minut při 75 ° C.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.