kteří usilují o to, nepřibrat. Chcete-li nutkavé chutě zvládnout, musíte udělat určitá opatření. Nikdy nebuďte o hladu - budete unavení a deprimovaní a tyto pocity si budete kompenzovat přejídáním. Jezte hodně nízkokalorického ovoce a obiloviny. Nezakazujte si jídlo, na které máte chuť, ale jezte ho v přiměřeném množství.
však nebývají nejzdravější a nejvýživnější, a proto v současnosti převládl názor, že v těchto případech spíše než tělo rozhoduje naše mysl. Jídlo bývá často jakousi emocionální " berličkou ". Mnozí lidé dostávají nutkavou chuť, když jsou ve stresu nebo depresi. U jiných se nutkavá chuť dostaví s prvním náznakem příslušného jídla - například s vůní nebo vzhledem.Nutkavé chutě se nejčastěji zaměřují na čokoládu, sladkosti a další jídla s vysokým obsahem cukru a kalorií. Nutkavé chuti na zdravé jídlo, například ovoce a zeleninu, si často vůbec nevšímáme, protože to považujeme za zcela normální.
I lidé, kteří drží dietu, jsou na tyto pocity náchylnější. Některé ženy udávají, že nutkání bývá nejsilnější týden před menstruací a v těhotenství, což naznačuje, že za chutě může být zodpovědný nějaký fyziologický faktor, například změna hormonálních hladin. Před menstruací se obrat metabolismu snižuje a chuť k jídlu se zvyšuje. Nutkavé chutě, pociťované v tomto období - často na sladká, tučná jídla - mohou být důsledkem velkých výkyvů hladiny krevního cukru, způsobených hormonálními změnami.
protože s věkem náš čich zřejmě oslabí, chuťové buňky se otupují a celková chuť k jídlu se zmenšuje.
Zdá se, že samotný proces sebeovládání vede k silné touze po jídle, někdy je to jakoby posednutí jistým druhem jídla.
obsahujících složené sacharidy, například rýži, brambory, celozrnný chléb, těstoviny. Dodržujte dávky jídla v pravidelných intervalech. Pokud sáhnete po tučných a sladkých jídlech, určitě si míru, kterou nesmíte překročit a raději si vychutnejte menší porci. Určitě však nenechávejte své tělo hladovět. Tato cesta je totiž nejrychlejší způsob, jak lze spadnout zpět do kolotoče přejídání.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.