Plody cukety jsou snadno stravitelné a vhodné pro tepelnou úpravu. Dají se plnit, grilovat, zapékat, smažit, jsou z ní znamenité polévky, omáčky, je vhodná pro přípravu sladkých i slaných koláčů a v neupraveném stavu se využívá zejména do salátů. Za delikatesu se považují i její žluté květy velikosti palce. Je bohatá na vitaminy a stopové prvky nejen v samostatném plodu, ale ve velmi velké míře i ve slupce. Je zdrojem vitaminu E, A, karoten, hořčík, magnézium, vápník, fosfor, draslík, železo, měď, zinek a některé vitamíny skupiny B.
Obsahuje až 91 % vody. Pro její nízký kalorický obsah je vhodnou komoditou při dietách, očistných kúrách a hubnutí. Kladně ovlivňuje činnost ledvin, trávicích orgánů, také hladinu cholesterolu a krevního tlaku, odvodňuje organismus a čistí střeva. Draslík působí jako stimulant vylučování přebytečné vody zorganizovat a tím napomáhá k vyplavování usazených toxických látek z těla (detoxikaci). Užitečná je zejména lidem, kteří trpí na dnu, cukrovku, revma, otoky končetin a samozřejmě jedincům kteří trpí nadváhou. V neposlední řadě je tato zelenina unikátní komoditou v kuchyni při přípravě zdravých a chutných pokrmů.
• aktivizuje buněčný metabolismus
• zlepšuje pohyblivost střev, odstraňuje se případná zácpa a celkově příznivě působí na celý trávicí a zažívací trakt
• vyplavuje škodlivé látky a odvodňuje organismus
• napomáhá udržovat štíhlou linii bez jakýchkoliv diet
• zvyšuje výkonnost mozku a jeho koncentraci
• zvyšuje se imunita organismu
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.