Hubnutí za pomoci zdravé a chutné cukety

Datum článku: 13. 2. 2014

Cuketa - nenáročná a zdraví jedinečná plodina. Má štíhlé tmavozelené podlouhlé plody velmi podobné okurce, dorůstá do hmotnosti dvou kilogramů. Při sklizni nebo koupi je třeba vybírat pevné plody bez poškození na povrchu. Ideální jsou menší plody do 20 cm délky. Zdravé a mírnému tlaku odolné kusy se obvykle zpracovávají i se slupkou, kde je značné množství pro organismus důležitých látek.

Hubnutí za pomocí zdravé a chutné cukety

Uskladněna v chladničce zůstává čerstvá až do tří týdnů

Plody cukety jsou snadno stravitelné a vhodné pro tepelnou úpravu. Dají se plnit, grilovat, zapékat, smažit, jsou z ní znamenité polévky, omáčky, je vhodná pro přípravu sladkých i slaných koláčů a v neupraveném stavu se využívá zejména do salátů. Za delikatesu se považují i její žluté květy velikosti palce. Je bohatá na vitaminy a stopové prvky nejen v samostatném plodu, ale ve velmi velké míře i ve slupce. Je zdrojem vitaminu E, A, karoten, hořčík, magnézium, vápník, fosfor, draslík, železo, měď, zinek a některé vitamíny skupiny B.

Cuketa má pouze 20 kilokalorií na 100 g

Obsahuje až 91 % vody. Pro její nízký kalorický obsah je vhodnou komoditou při dietách, očistných kúrách a hubnutí. Kladně ovlivňuje činnost ledvin, trávicích orgánů, také hladinu cholesterolu a krevního tlaku, odvodňuje organismus a čistí střeva. Draslík působí jako stimulant vylučování přebytečné vody zorganizovat a tím napomáhá k vyplavování usazených toxických látek z těla (detoxikaci). Užitečná je zejména lidem, kteří trpí na dnu, cukrovku, revma, otoky končetin a samozřejmě jedincům kteří trpí nadváhou. V neposlední řadě je tato zelenina unikátní komoditou v kuchyni při přípravě zdravých a chutných pokrmů.

Výhoda pro organismus

• aktivizuje buněčný metabolismus
• zlepšuje pohyblivost střev, odstraňuje se případná zácpa a celkově příznivě působí na celý trávicí a zažívací trakt
• vyplavuje škodlivé látky a odvodňuje organismus
• napomáhá udržovat štíhlou linii bez jakýchkoliv diet
• zvyšuje výkonnost mozku a jeho koncentraci
• zvyšuje se imunita organismu

Autor: Lenka Kostková