To, že meloun osvěží organismus díky vysokému podílu vody, je nám všem známé. Konzumace červeného melounu s sebou přináší nejen doplnění tekutin do organismu, ale i doplnění zásob životně nezbytných látek. Široké zastoupení v tomto smyslu mají vitamíny, které meloun obsahuje. Za zmínku stojí podíl vitamínu A v červeném melounu, který je zodpovědný za zdraví očí. Zvláště v létě je třeba chránit oči a to nejen kvalitními slunečními brýlemi, ale i stravou podporující zrak. Červený meloun je také zdrojem vitaminů B skupiny - hlavně vitaminu B6, který působí preventivně vůči vzniku šedého zákalu. Rizikovým faktorem šedého zákalu je přitom UV záření, které v létě tak často vyhledáváme. Významným vitaminem je i vitamin C, který snižuje riziko výskytu rakoviny kůže způsobené UV zářením. Své zastoupení v melounu mají i minerální látky jako např. zinek, jód, draslík, fosfor, železo, vápník či magnézium.
• Reguluje vysoký krevní tlak, zlepšuje činnost oběhového systému a pomáhá při léčbě srdečních onemocnění;
• Podporuje imunitní systém a je vhodná pro pacienty léčících se na cukrovku II. typu;
• Pomáhá při léčbě zánětlivých onemocnění;
• Léčí onemocnění horních cest dýchacích (je třeba zkonzumovat meloun i s jadérky) ;
• Zvyšuje sexuální apetit, odstraňuje problém s erekcí a snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty.
Červený meloun je skvělým pomocníkem při hubnutí. Pokud zadržujete vodu, "naordinujte" si celodenní léčbu v podobě konzumace melounu. Díky vysokému obsahu vody působí močopudně a močopudně. Výsledkem tak může být překvapující úbytek z váhy. Přestože má červený meloun sladkou chuť, v porovnání se žlutým melounem obsahuje méně cukru. 100g kousku červeného melounu se rovná přibližně jen 25 kilokaloriím. A ještě jedna letní rada na závěr. Při nákupu melounu dejte přednost raději nekrájenému melounu a vyvarujte se ukládání pokrájeného melounu do chladničky (kvůli zachování množství lykopenu v melounu).
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.