Fazole - léčí, krášlí a navíc pomáhají i při hubnutí!

Datum článku: 2. 9. 2013

Fazole pochází z Mexika, odkud se rozšířila po celém světě. Byla nazývána i potravinou chudých, neboť právě méně majetné vrstvy ji často vařívaly a konzumovali. Její výhodou je, že je nenáročná na pěstování a přípravu, zato však nasytí i na dlouhou dobu.

Fazole - léčí, krášlí a navíc pomáhají i při hubnutí!

Přesto, že fazole dokáží rychle a dlouhodobě zasytit, snadno se po nich i hubne

Pozoruhodné je také jejich složení a výživová hodnota. Tím, že fazole obsahují množství vlákniny, podporují činnost střev a zlepšují trávení a vyprazdňování. Také napomáhají tělu zbavovat se vody, čili kilogramy jdou rychle dolů. Železo zase zabezpečí dostatek energie, mangan posílí vlasy a pokožku

Fazole jsou vhodné nejen pro ty, co si hlídají linii, ale i pro nastávající maminky

Obsahují dostatečné množství kyseliny listové, která podporuje správný vývoj plodu a zdraví matky. Za zmínku stojí i vitamíny, a to zejména vitamin C a vitaminy skupiny B.

Kromě těchto výživových vlastností můžeme fazoli klidně nazvat všelékem

Má schopnost stabilizovat hladinu cukru, snižovat špatný cholesterol, posilovat srdce a cévy či dokonce předcházet rakovině. Určitě by si ji měli dopřát všichni, kteří se cítí unavení, bez energie a potřebují "dobít baterky". Postarají se o to obsažené bílkoviny v kombinaci se železem. Fazole působí pozitivně i na krásu a mládí. Obsahuje totiž kyselinu nukleovou, která pomáhá regenerovat buňky a zpomalit stárnutí.

Fazole rozeznáváme zejména podle barvy

a právě podle toho můžeme rozdělit i její léčivé účinky. Zatímco tmavá - hnědá až černá fazole je prospěšná pro ledviny a močové ústrojí, zelená pomáhá játrům a je i lépe stravitelná. Díky bílé fazoli zase nejrychleji zhubnete.

Kromě zmíněných léčivých účinků má bohužel i jeden nežádoucí, a to plynatost

Na svědomí ji mají obsaženy oligosacharidy, i když ne všechny ovlivňují stejně. Zamezit plynatosti se však dá, proto šikovné hospodyňky fazole před vařením namočí na několik hodin, nejlépe na celou noc do vody. Zajímavostí však je, že čím častěji fazole konzumujeme, tím méně jsme na její nežádoucí účinek náchylní. Organismus jakoby se s touto skutečností sám vyrovnal.

Jak fazole konzumovat?

Přestože nejoblíbenějším variantou je fazolová polévka, pro zdraví jsou určitě lepší fazole v salátu či zahuštěné omáčky. Pokud již polévka či omáčka, tak jednoznačně z nejlehčí, zelené fazolky. Pokud fazole či fazolky pěstujete, určitě si je nezapomeňte sterilizovat. V zimě jakoby jste je našli!

Autor: Lenka Kostková