Dosažení vytoužené váhy není jen o nekompromisním dietování a každá žena, která si alespoň jednou tímto procesem prošla, to ví. Zdravé stravování je důležité, ale přiznejme si, že dodržovat ho na sto procent je nereálné. Odměnu za progres si je třeba jednoduše čas od času dopřát. To je hlavní důvod, proč se ve stále větším množství diet a programů na hubnutí skloňuje slovní spojení cheat day, tedy hřešící den.
Jde o den v rámci diety, během kterého její zásady porušíte a dopřejete si i nezdravou záležitost, která by jinak ve vašem jídelníčku neměla co dělat. Určitě si zasloužíte, odměňovat se za pevnou vůli. Je to důležitá součást motivace. Když už však dojde na lámání chleba, i zde je třeba rozhodovat. Nezdravých a chutných záležitostí je nepřeberné množství, ale (ve většině případů) aby se zachoval požadovaný efekt diety, je třeba zvolit si jen jednu, se kterou "zhřešíte". Abychom vám to usnadnili, představte si modelovou situaci: rozhodujete se mezi kouskem čokoládového dortu a sklenkou červeného vína. Oba jsou kalorické požitky, ale každý jiného charakteru. Která volba vaší dietě ublíží méně?
To, že červené víno má ve střídmém množství pozitivní účinky na zdraví, je již nějaký čas všeobecně známé, a také v tomto případě mu tento fakt získává cenné body. Červené víno obsahuje polyfenoly, silné antioxidanty, které zlepšují odolnost imunitního systému a posilují pružnost cév. Navíc výzkumy ukázaly, že jeho součástí jsou přírodní látky, sloužící ke zlepšení kontroly cukru v krvi, snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Na "cheat day" volbu to nezní vůbec špatně. Průměrně se 1,5 dl červeného vína skládá ze 125 kalorií, méně než 2 gramů cukru, 4 gramů sacharidů a neobsahuje žádný tuk. Rovněž je vhodné poznamenat, že popíjení skleničky bude zřejmě trvat déle než konzumace malého kousku čokoládové cukrovinky. Jeho nevýhodou je, že třeba zůstat při jediném sklenici - a to, řekněme si upřímně, vyžaduje nemalé sebezapření.
Dobrou zprávou je, že i čokoláda (která je hlavní složkou oblíbeného koláčku) má na kontě zdravotní benefity. Kakaové flavonoidy jsou považovány za prospěšné pro srdce, protože pomáhají snižovat krevní tlak a také hladinu tuků v krvi. Bohužel, tyto výhody převažuje vysoký obsah tuku a cukru, který najdeme už jen v maličkém kousku drtivé většiny brownies. A protože jde o zpracované (hotové) jídlo, procházející během přípravy několika tepelnými procesy, ztrácí tím téměř všechny nutriční výhody, které lze získat z původního produktu, tedy tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaa. Typický kousek koláčku má přibližně 130 kalorií, 14 gramů cukru, 22 gramů sacharidů, 5 gramů tuku a méně než 2 gramy bílkovin. Z dietního hlediska nepříliš potěšující seznam.
V tomto srovnání vyhrává sklenka červeného vína. Přestože oba stravovací hříchy mají i nesporné pozitiva pro zdraví, brownies o ně přicházejí již samotným charakterem zpracovaného produktu. Rovněž víno má o něco málo méně kalorií, méně cukru a vůbec žádný tuk. Ale nezapomínejte, že je třeba zůstat u jedné sklenky. A pokud máte přece jenom raději sledké, dejte si kvalitní hořkou čokoládu bez ostatních surovin a úprav.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.