i protichůdné účinky. Metabolický typ určuje způsob, jakým vaše tělo reaguje na živiny. Různé metabolické typy reagují na tutéž živinu různé. Pokud například člověk s určitým metabolickým typem sní pomeranč (s vysokým obsahem draslíku), jeho krev se stane více zásaditá, což na něj bude mít uklidňující účinek, u opačného metabolického typu může týž pomeranč vyvolat mírné překyselení krve, což bude mít stimulující účinek.
Ledajaký příznak nebo symptom nemoci nemusí být vždy vyvolán stejnou biochemickou nerovnováhou. Tentýž princip platí pro všechny nemoci, pro jednoduché i složité. Například existuje případ vysokého cholesterolu a kardiovaskulárních chorob způsobených nízkotučnou stravou s vysokým obsahem uhlohydrátů (sacharidů). Po úpravě stravy, jejím sladění s metabolickým typem je velká šance na vyléčení. Pokud však budete jíst stravu nevhodnou pro váš metabolický typ, váš zdravotní stav se bude zhoršovat bez ohledu na kvalitu této stravy.
Dieta podle metabolických typů rozděluje lidi do tří základních kategorií. Do které patříte vy, zjistíte podle testu, který najdete kdekoli na internetu. Ale mnohem lepší řešení je udělat si test u odborníka, který váš metabolický typ určí pomocí krevních testů, analýzy moči apod.
Metabolismus s rychlou oxidací. V praxi to znamená, že člověk s tímto typem metabolismu dokáže rychle měnit bílkoviny a tuky na energii. Bývá často hladový, má rád mastná a slaná jídla. Nízkokalorické diety u těchto lidí velmi nefungují, protože u nich vzbuzují pocit únavy, nervozity a úzkost.
Metabolismus má pomalou oxidaci. Obecně mají tito lidé menší chuť k jídlu. Nejsou velmi na sladké, ale přesto mohou mít problémy s udržením váhy. Velmi typická je pro ně závislost na kofeinu.
Tento typ lidí je "mix" obou předešlých typů. Nepřevažuje ani jedna charakteristická črta. Mají
průměrný apetit a váhové výkyvy mají malé. Jak jíst?
Proteinové typy mohou jíst všechny druhy masa včetně vnitřností, ryby a mořské živočichy, dále zeleninu: mrkev, celer, květák, luštěniny, brambory, ovoce. Mléko se doporučuje plnotučné. Z obilovin lze jíst všechny druhy a také ořechy a semena. K masu si proteinový typ může dopřát smetanové, sójové i další omáčky. Jako zákusky jsou vhodné tvarohové jogurty, zmrzliny. Na pití se kromě vody doporučují také ředěné ovocné a zeleninové šťávy.
Sacharidový typ by měl mít jídelníček především složený ze sacharidů. Může si tedy dopřát neomezené množství zeleniny, ale také jakékoliv ovoce, včetně druhů s vysokým obsahem cukru. V jeho jídelníčku by neměly chybět obiloviny, a to ve formě pečiva, těstovin a podobně. Mléčné výrobky by si měl vybírat nízkotučné.
Může jíst mix předešlých typů.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.