Dieta podle Atkinsona není jen dieta, ale návod, jak se zdravě stravovat bez jo - jo efektu

Datum článku: 15. 11. 2013

Robert Atkins, v roce 1972 způsobil v USA, doslova revoluci v dietologii. Vyvinul návod, jak zhubnout a zbavit se nejen nadváhy, ale omezující obezity, která trápí stále větší množství Američanů, nevyjímaje děti v útlém věku. Jde v ní o to , že dieta vyžaduje omezit konzumaci sacharidů a tak zajistit účinně a pro organismus přirozené spalování tuků. Atkinson, svou dietu charakterizuje jako nízkotukovou dietu, přičemž klade důraz nikoliv na rychlé zhubnutí s jojo - efektem, ale prosazuje myšlenky dlouhodobého zhubnutí, které garantuje právě snížením příjmem sacharidů.

Dieta podle Atkinsona není jen dieta, ale návod, jak se zdravě stravovat bez jo - jo efektu

Atkinsova dieta a její 4 fáze

Pokud se rozhodnete ověřit si, zda Atkinsova dieta je skutečně natolik účinná, jak se o ní tvrdí, připravte se na to, že vás čeká podrobení se čtyřem fázím této diety.

1. fáze

Trvá dva týdny a je pro ni charakteristické přísné " sacharidové omezení ". Za den není dovoleno zkonzumovat více než 20g sacharidů. Sacharidy jsou dovoleny jen v předepsaných potravinách - jde o 54 druhů ovoce a zeleniny. Pokud vám chutná například brokolice, špenát, květák, chřest, rajčata či dýně, dva týdny vám uběhnou zřejmě rychle a celkem příjemně. V této fázi, je možné zkonzumovat maximálně 100g tuků, přičemž je povoleno především rostlinné tuky, olivový olej a máslo. Nemusíte se vzdát ani masa a klidně si můžete udělat i smaženici.

2. fáze

Pro tuto fázi Atkinson vytvořil devět příček, přičemž každý týden, si dietář přidává do svého jídelníčku potraviny z příčky postupně v pořadí, jaké určil Atkinson. Některé příčky lze vynechat, pokud neplánujete pravidelně konzumovat uvedené potraviny. Byly navrženy tyto příčky - nejprve zelenina, čerstvé sýry, třetí příčka je charakteristická pro ořechy a semena, na řadu přichází bobulovité ovoce, alkohol, luštěniny, pak ostatní ovoce, později škrobová zelenina a nakonec, poslední příčku tvoří celozrnné potraviny.

3. fáze

Je charakteristická zvýšením příjmu sacharidů o 10 gramů. Zároveň, je v této fázi najít optimální množství sacharidů, bez nežádoucího důsledku v podobě přibrání kilogramů.

4. fáze

Tato fáze se zaměřuje na to, aby procházející námaha pokračovala, a aby si člověk zachoval stravovací návyky, které během předchozích týdnů s velkým úsilím, nabyl. Atkinsova nízko tuková dieta totiž není jen cesta, jak rychle zhubnout, ale je to především vědomost o tom, jak se správně stravovat tak, aby si člověk udržel optimální váhu, přestože i během celého života.

Autor: Martina Dvořáková