Co drží naši chuť na uzdě?

Datum článku: 3. 12. 2013

V dnešní době není ani tak problém najíst se, ale nepřejíst se. Člověk, je tvor slabý a často si dopřeje i navzdory rozhodnutí, že už se bude stravovat správně. Nebezpečí na nás číhá všude: fastfoody, zmrzlinové stánky, stánky s hot dogy a bagetami, pizzerie a podobně. A kdyby to bylo jen venku, ale jsme ohrožováni i doma. Odkud? No přece z chladničky. Často ji máme přeplněnou nezdravými potravinami, které pak sníte. Ale kdyby tam bylo jen to, co je třeba, bylo by to jinak. Můžeme si pomoci tak, že si před nákupem sepíšeme seznam potravin, které potřebujeme a nic jiného nekoupíme. Při potravinách dbejte zejména na čerstvost. Ovoce a zeleninu nekupujte ve velkých množstvích, po několika dnech ztrácejí kvalitu. Nekupujte si do zásoby ani sladkosti a sladké nápoje. Lépe, když si koupíte jednu sladkost, kterou v ten den sníte a jelikož více nemáte, více nesníte. Co se týče sladkých nápojů, nejlepší je nepít jejich vůbec. Ale pokud jste jim už přece podlehli, platí totéž, co při sladkostech: Kupte si jen jeden nápoj a dost. Pokud koupíte celé balení, budete chodit tak dlouho, dokud ho nezlikvidujete. A takový kolový nápoj obsahuje cukru!!! Totéž platí pro pivo a sladká vína. 

Co drží naši chuť na uzdě ?

Faktory držící chuť k jídlu na uzdě

• Pravidelné stravování - Když si organismus zvykne, že dostává pravidelný přísun živin, přestane reagovat na každou zátěž hladem.

• Promyšlený výběr jídel - Upřednostňujte potraviny s vysokou nasycovací schopností, ale s nízkým obsahem energie, například zeleninu, saláty a libové masné výrobky. Na snídani a oběd si dejte sacharidy, na večeři omezené množství tuků.

• Menší porce - Pokud budete jíst pomalu a každý kousek jídla si uvědomíte, malá porce vás zasytí stejně jako velká, zejména pokud jídlo zapijete.

• Teplé nápoje - Zprostředkovávají pocit plného žaludku a příjemné spokojenosti.

• Pohyb - Vyrovnává látkovou přeměnu, posiluje imunitní systém, vede ke zvýšené produkci hormonů štěstí a odbourává stres. Cílené rozptylování spouští vědomou činnost mozku a tím zamezuje bezděčnému chování.

• Pozitivní zážitky - Přinášejí radost ze života a mozek si díky nim uvědomuje, že kromě jídla existují i jiné, stejně příjemné, formy odměn.

Faktory zvyšující chuť k jídlu

• Sladkosti - Cukr zvyšuje produkci inzulínu.

• Vůně jídla - Vůně aktivuje limbický systém a zvyšuje touhu po požitku z jídla. Zvýšený inzulín spouští hlad.

• Reklamy na potraviny - Reklamy jsou zaměřeny na ovlivňování limbického systému a svádění.

• Pamlsky mezi hlavními jídly - Ke konzumaci, nezasytí, většina z nich obsahuje sacharidy i tuky, které se ukládají do zásob a zvyšují chuť k jídlu.

• Lenost - Snižuje schopnost vnímat a vyvolává nudu, v důsledku čehož se zvyšuje chuť k jídlu.

• Stres - Narušuje rovnováhu mezi hladem a sytostí a omezuje komunikaci mezi mozkem a tělem.

• Smutek - Většinou je doprovázen nedostatkem serotoninu v mozku, který se organismus snaží vyvážit pomocí jídla, zejména sladkého.
 

Autor: Lenka Kostková