Chcete zhubnout? Snídejte müsli nebo...

Datum článku: 18. 5. 2018

Chcete zhubnout, snídejte müsli! Chcete zhubnout, vyvarujte se müsli! Tak a teď je jen na vás, kterým tvrzením věříte anebo raději, které jste sami vyzkoušeli a pomáhají. Ono totiž není müsli jako müsli. Záleží na surovinách, které obsahuje a ideální je, když si ho namícháte sami.

Chcete zhubnout? Snídejte müsli nebo...

Cereálie jako trend

Donedávna byl ve výživě trend konzumace cereálií, sójových výrobků a nízkotučných produktů, takže se müsli těšilo velké oblibě. Nyní se naopak prosazuje nízkosacharidová strava s důrazem na kvalitní bílkoviny a zdravé tuky, čímž se vhodnost křupavých dobrot pro naše zdraví i linii zpochybňuje. Doporučení tedy zní: nebojte se müsli (ani těch zapékaných) a müsli tyčinek (ani těch s polevou). Díru do žaludku vám neprovrtají a rapidní nárůst hmotnosti také nezpůsobí. Jen je třeba vybrat si kvalitní produkty, jíst je spíše dopoledne nebo po náročném tréninku a v omezeném množství.

Cereálie a müsli

Při výběru svých snídaní rozlišujte mezi müsli a cereáliemi. Pod označením müsli se rozumí pokrm z obilovin, který svými kořeny spadá do oblasti Německa a Švýcarska a skládá se z tepelně neupravených ovesných vloček a ovoce.

Druhy müsli

  • Suché müsli - označuje sypkou směs z obilných vloček (nejčastěji ovesných), kousků sušeného ovoce, semínek a ořechů. Najdete ji na pultech supermarketů jako sypké müsli, ale můžete si ji také jednoduše připravit doma. Protože neobsahuje přidaný cukr ani tuk, je vhodné pro zdravý životní styl i hubnutí. Jen si dejte pozor na sušené ovoce a ořechy - tam je cukru i tuku dost, takže si snídani, pokud možno, dále nedosladzujte.
  • Čerstvé müsli - to získáte, když si vločky namočíte přes noc ve vodě, a potom přidáte čerstvé ovoce. Tento druh se v obchodech neprodává, protože je obtížné zajistit jeho trvanlivost. Spíše se jedná o  druh kaše, kterou lze konzumovat jak studenou, tak teplou.
  • Zapékané müsli - tento druh berte spíše jako sladkost a pochutinu, než jako zdravé a vyvážené denodenní jídlo. Vzniká tak, že se do sypké směsi vloček, semínek, sušeného ovoce a ořechů přidá cukr nebo med, tuk a za občasného promíchání se zapeče v troubě. Je chutnější, než suché müsli (právě díky cukru a tuku), ale o to méně vhodné pro hubnutí. Ani moderní název "granola" na kaloriích tomuto müsli bohužel neubere.

Snídaňové cereálie

Zní to zdravě (vlivem reklamy), avšak cereálie rovná se obiloviny a ty zase tak super zdravé samy o sobě nejsou. Často bývají pufované, čímž se zvedne jejich glykemický index a po jejich snědení budete brzy hladoví a mnohokrát jsou slazené, máčené v medu nebo čokoládě. Krásné barevné krabice s pohádkovými motivy mají za úkol nalákat děti, pro které jsou ale z nutričního hlediska naprosto nevhodné!

Müsli tyčinky

Jako dopolední svačina nebo doplnění energie po fyzické aktivitě nejsou špatné. Ty s polevou obsahují více tuku i cukru, ale i tak se většinou prodávají po 30 gramech a takové množství vám určitě žádné škody na postavě ani zdraví nenapáchá. Tyčinky bez přidaného cukru jsou samozřejmě vhodnější.