Červená ředkvička je u nás velmi oblíbenou zeleninou, ale na náš trh se dostává i bílá ředkvička, která se od ní odlišuje už na první pohled. Její tvar je prodloužený (měřící 20-50 cm) a její velikost je poměrně větší (průměr ředkvičky je 5-10 cm). Chuť bílé ředkve je jemně sladká, naproti tomu červená ředkvička chutná pikantněji a ostřeji. Obě ředkvičky působí příznivě na zdraví a jsou pomocníky tak jako při prevenci i při léčbě některých zdravotních problémech. Pokud hledáte preventivní prostředek před vznikem močových kamenů, do salátu přidejte červené ředkvičky. Při léčbě ledvinových kamenů, mají navrch zas bílé ředkve!
• Štěpí tukové zásoby, čímž snižují tělesnou hmotnost;
• Snižují hladinu cholesterolu a snižují vysoký krevní tlak (tak pomáhají předcházet vzniku srdečně-cévních onemocnění);
• Díky vysokému podílu vitamínu C podporují tvorbu hemoglobinu a pomáhají při léčbě anémie;
• Působí jako přírodní antibiotikum - ničí viry a bakterie ohrožující lidské zdraví;
• Čistí dutiny a rozpouští nahromaděný hlen (je možné využít je při nachlazeních či chřipce).
Snědli jste plný talíř guláše a teď vás rozbolí žaludek? Dejte si bílou ředkvičku! Ta účinkuje jako první pomoc po zkonzumování těžkých, mastných jídel. Bílá ředkvička, která podporuje zdravé trávení, může posloužit i při problémech s nadváhou. Důvodů je hned několik! Prvním je jedinečná vlastnost této kořenové zeleniny, která dokáže štěpit nahromaděný, přebytečný tuk (díky hořčičným silicím). Proto může být užitečná v rámci očistných kúr. Zapomeňte na velký přísun kalorií - bílá ředkvička je nízko kalorická a proto si ji můžete dopřát tolik, kolik vám jen hrdlo ráčí. Důkazem toho je fakt, že přibližně 100 g bílé ředkve má energetickou hodnotu jen 80 kJ.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.