Čekanka čistí tělo a má široké využití v kuchyni labužníků

Přestože čekanku dobře znali již naši předkové a hojně ji také využívali, my jí stále neumíme přijít na chuť. Čekanka je výborná čerstvá v salátu, ale i lehce podušená či zapečená jako teplá příloha. Přestože je běžně k dostání, není v naší kuchyni tak populární jako ve francouzské, v německé, anglické či v belgické. Možná proto, že její listy nebo etiolované pupeny jsou jemně nahořklé.

čekanka, detoxikace, přírodní léčba, zdraví, vaření

Cikorka - náhražka kávy

Ze sušeného kořene čekanky vyráběla cikorka, která našim předkům nahrazovala nedostupnou kávu. Tato kávovina neobsahuje kofein a dnes slaví velký comeback.

Zdravá a chutná

Rostlina má mnoho odrůd, nejčastější je listová nebo kořenová. Pro svůj růst potřebuje písek, rašelinu a tmu, aby v poupatech neproběhla fotosyntéza a nezbarvily se zeleně. Pozor, pokud budou na denním světle, výrazně zhořknou!

Čistí tělo

Čekanka obsahuje vitamin C, karoten, fosfor, vápník, hořčík, železo a hodně vlákniny. Upravuje trávení, chrání před rakovinou tlustého střeva a infarktem, snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak. V minulosti se používala při onemocněních ledvin a jater.

Čekankový salát s ovocem 

Čekankové puky rozpulte, očistěte od vnějších listů a vyřízněte z nich střední košťál kvůli hořkosti. Listy smíchejte s měsíčky pomeranče a pokapejte pomerančovou šťávou. Ochuťte podle svého gusta. Konzumujte hned, aby salát příliš nezhořkl.

Čekanka zapečená se šunkou a sýrem

Hlavičky rozpulte, očistěte od vnějších listů a vyřízněte z nich střední košťál kvůli hořkosti. Na pánvi osmažte. Nechte okapat, vložte do zapékací mísy s máslem nebo s olejem, přeložte šunkou a nastrouhaným sýrem. Můžete udělat více vrstev. Přidejte rajčata nakrájená na osminky, opepřete a zapečte. Podávejte se s bramborovým pyré.

 

 


Podobné články


Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...

Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Rajčata jsou dietní, skvěle chutnají a chrání naše tělo před mnoha chorobami

Rajčata se do Evropy dostala začátkem šestnáctého století, ale pouze jako okrasné plody. Nejprve se totiž dokonce...
více...

Hlávkový salát pomáhá s hubnutím i se spánkem

V obchodech se často objevuje dovozová rukola či polníček, ale na hlávkový salát se trochu pozapomnělo. Díky...
více...

Rychlé, chutné a zdravé pokrmy z vajec

Vejce nejsou vůbec nezdravou potravinou, přesto tomuto mýtu stále někteří lidé věří a konzumaci vajec se...
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Opalování bez rizika? Beta-karoten a kvalitní opalovací krém!

Krásně opálená pokožka láká k nebezpečnému opékání a hazardování se zdravím. Ale nemusí tomu tak být,...
více...

Olivový olej - lék, kosmetika a zdravá výživa

Olivový olej je jeden z nejzdravějších a nejvšestranějších přírodních olejů. V oblibě ho mají zejména...
více...

Proč konzumovat častěji petržel?

Petržel je kořenová zelenina, ze které se dá konzumovat nejen kořen, ale i listy. Kořen je výborný do polévek...
více...

Kysané zelí je zdravější než čerstvé

Přemýšlíte, co zařadit do jídelníčku v zimě, kdy je málo místního ovoce a zeleniny? Správnou volbou jsou pro...
více...