Avokádo po jeho koupi nepotřebuje prakticky žádnou úpravu. Můžete ho upéct, ochutit a připravit, ale je klidně i k okamžité spotřebě, nahradí máslo na chlebu, hodí se pokrájené do salátu, či jako základ výživných pomazánek. Klidně si ho můžete aplikovat i přímo na pleť. Pokud nemáte na avokádo alergii, je škoda jej ignorovat. Jen tak jako všechno, je lepší pokud je zralé a ne zelené.
Jde v podstatě o ovoce, i když bychom ho na základě chuti dali do košíku se zeleninou. Existuje několik druhů avokáda, ale je prakticky jedno, po jakém sáhnete. Pozitivní vlastnosti si zachovává každé. Obsahuje širokou paletu živin a až 20 vitaminů. Vitamin K, kyselina listová, vitamin A, draslík, vitamin B5, B6, B1, B2, B3 E, hořčík, mangan, měď, železo, zinek, fosfor, to jsou hlavní složky, které každým soustem pouštíte s avokádem dolů hrdlem.
V ovoci a zelenině můžeme najít rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Avokádo je jedním z mnoha plodin, které má výrazný obsah právě rozpustné vlákniny. Ta nejenže střeva vyčistí, ale vyživuje střevní bakterie a zároveň napomáhá správnému fungování našeho těla. Sto gramů avokáda obsahuje až 7 gramů rozpustné vlákniny, což je 27% doporučené denní dávky. Z tohoto poměru je 25% vlákniny rozpustné a 75% nerozpustné.
Oči jsou současným světem namáhané neustále. Od sledování do televize, přes monitory, mobilní telefony, neustále zrak upíráme a zaostřujeme. Nedostatečná výživa očí často končí receptem na brýle. Studie přitom ukázaly, že právě avokádo má možnost snížit degenerativní poškození makuly a zlepšuje díky luteinu a zeaxantinu zrak. Avokádo je investice do ostrého zraku i během stáří.
Avokádo má nesmírnou výhodu, že stačí jeho dužinu rozmačkat a prakticky máte pleťovou masku hotovou. Všechny vitaminy i tuky se vstřebávají přímo přes pokožku. Můžete přidat i vajíčka, med, citron, prakticky cokoliv a vytvořit si pleťovou masku pro přirozený vzhled pleti. Pleťové masky z přírodních zdrojů mají nesmírnou výhodu. Jsou skutečně bez chemie a to každé pleti jen prospěje.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.