nemocných lidí neubývá, spíše naopak. Výrazný nárůst zaznamenávají alergie - jejich počet se za ostatních dvacet let ztrojnásobil. Proč je tomu tak? Riziko roste i našimi každodenními zvyky, o kterých nepředpokládáme, že by mohly působit na naše zdraví negativně.
Zdá se, že za zvýšení počtu alergií mohou do velké míry i opatření, která měla za cíl právě ochránit naše zdraví a byla určena na zkvalitnění hygieny. Alergie jsou částečně důsledkem genetické predispozice, ale velký vliv na ně má i životní prostředí. Proč tedy v této moderní době, kdy bychom už měli mnoho věcí - nejen o svém zdraví vědět, jsou alergie stále běžnější?
Nedávná švédská studie podle Daily Mail ukázala, že myčky masivně zvýšily výskyt ekzému u dětí. Z výsledků vyplynulo, že lidé, kteří jedí pokrmy z talířů a s příbory ručně umytými, mají podstatně nižší riziko vzniku alergie. Proč je to tak? Myčky nádobí sice obvykle zanechají nádobí čisté, ale zřejmě až příliš. Zbavují ho všech mikrobů, přičemž některé z nich posilují náš imunitní systém. Alergie v podstatě znamená přehnanou reakci imunitního systému na běžně neškodné látky nacházející se v životním prostředí - pyly, potraviny, roztoči ... Může to vést až k astmatu, senné rýmě nebo kožním příznakům.
Největší nárůst počtu alergií nastal před 50 lety, kdy se dramaticky změnil životní styl a způsob stravování, ale souvisí to také s rozmachem antibiotik. Druhý boom u nás nastal po otevření hranic. Na naše zdraví nepůsobí dobře ani antibakteriální mýdla a jiné přípravky. Mnohé z bakterií, které žijí na naší kůži, v ústech, uších, či v našich střevech jsou životě důležité pro zdravý imunitní systém.
Další studie ukázaly, že venkovský životní styl je podstatně zdravější než městský. Lidé, kteří žijí na venkově mají přestože jsou více v přírodě nižší riziko rozvoje alergií. Úplně nejlépe jsou na tom děti, které vyrůstají na venkově ve společnosti domácích zvířat - krav a slepic. Náchylnost na alergie mohou zhoršit i výpary z dieselových motorů. Vážou se na pyl, a ten se stává mnohem dráždivějším superalergenem pro dýchací cesty.
Počet alergií stoupl i s dostupností exotického ovoce. Dnes jíme podstatně více takových plodin než jedli naši předkové a náš systém na ně není přizpůsoben. I to podle odborníků může být důvodem trojnásobného nárůstu potravinových alergií, speciálně u dětí. Výrazné alergie může způsobovat kromě citrusů například kiwi a mango.
Vysedávání před televizí s oblíbenými pamlsky souvisí nejen s obezitou, ale také se zvýšeným rizikem vzniku astmatu. Nárůst tělesného tuku způsobuje zánět, který zase provokuje imunitní systém, a ten může zareagovat astmatem. Kila navíc mají vliv na závažnost astmatu i tím, že zvyšují váhu na hrudi. Bohužel nejriskantnější je to pro děti. V USA prudce vzrostl počet astmatiků a obézních dětí v souvislosti s dětskými televizními show.
Jedním druhem ochrany před zvýšením rizika alergií je fermentovaná zelenina, speciálně zelí a jídlo, které není průmyslově zpracované. Na to, abychom z něj čerpali výhody, musíme ho konzumovat pravidelně, ne jednou ročně. Pozitivní vlivy s největší pravděpodobností vyplývají z procesu kvašení, který produkuje zdravé bakterie. Zpracované potraviny jsou obvykle zbaveny většiny přírodních mikrobů.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.