Fenylketonurie patří mezi takzvané dědičné metabolické poruchy. Tato onemocnění vznikají tehdy, jestliže v organismu chybí nebo je poškozen některý enzym zodpovědný za zpracování látek z potravy. Pokud některý z těchto enzymů není k dispozici, hromadí se nezpracovaná látka na určitých místech v těle.
Je součástí všech přirozených bílkovin, a člověk ho může přijmout jedině v potravě. V běžné stravě člověka je fenylalanin přítomen prakticky všude a tak lidé s fenylketonurií musí pečlivě vybírat ty potraviny, kde je fenylalaninu co nejméně. Bílkoviny jsou však pro fungování organismu nesmírně důležité. Proto se pacientům v rámci nízkobílkovinné diety podávají speciální přípravky, které jim doplňují potřebné bílkoviny. Přibližně polovinu přijatého fenylalaninu metabolismus za normálních okolností využije na syntézu bílkovin a následně na tvorbu buněk a růst jednotlivých tkání těla. Druhá polovina se přeměňuje na tyrosin, který má stimulační účinky na mozkovou aktivitu a celkové povzbudivé účinky na organismus.
V zemích Evropské unie je s tímto onemocněním diagnostikováno přibližně 35 000 lidí. V České republice je zaveden plošný screening novorozenců, který zaručuje včasný záchyt tohoto onemocnění a okamžité zahájení léčby.
Úspěšná léčba fenylketonurie (PKU) se datuje od roku 1953, kdy německý dětský lékař Horst Bickel poprvé použil pro pacienty dietu se sníženým obsahem fenylalaninu.
Doposud byla jedinou prevencí vážných zdravotních postižení dieta s vyloučením fenylalaninu. Lidé trpící fenylketonurií mají speciálně upravený jídelníček, který je zaměřen na jejich individuální poruchu vstřebávat fenylalanin. U některých lidí totiž může být do určité míry schopnost zpracovávat fenylalanin zachována. O pacienty s fenylketonurií se od dětství starají specialisté - pediatři, a u nich zůstávají v péči i po celý život. V současnosti se hledají nové terapeutické strategie, které se opírají o současné poznatky o fenylketonurii, jednou z nich je i genová terapie, která je však hudbou budoucnosti.
Lidé s fenylketonurií mají například zhoršenou krátkodobou paměť, poruchu schopnosti udržet pozornost a schopnosti plánování a organizace. Tito lidé mají vyšší pravděpodobnost vzniku deprese nebo úzkostné poruchy, zatímco například asociální chování se u nich vyskytuje velmi zřídka. Celoživotní dieta však snižuje riziko psychických problémů.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.