Cholesterol - proč je tak důležité o něm něco vědět? 2. část

Datum článku: 14. 8. 2013

Teprve nedávno jsme začali rozlišovat mezi různými druhy tuků - nasycenými, polynenasycenými a mono-nenasycenými. Většina nasycených tuků se nachází v živočišných produktech, konkrétně v mastném mase, vnitřnostech - v játrech, ledvinách, mozku a mléčných výrobcích, jako je máslo, smetana, plnotučné mléko a sýry. Nejúčinnější způsob, jak snížit hladinu cholesterolu, je vyhnout se nasyceným tukům. Pokud jíte maso, tak jen libové, bez viditelné mastnoty.

Cholesterol - proč je tak důležité o něm něco vědět? 2. část

Smažený řízek může být šťavnatý, chutný a jemný, ale

bílé proužky v něm jsou bohaté na nasycené tuky. Pokud máte rádi opékané hamburgery, použijte raději libové mleté maso než běžné, nebo zkuste krůtí nebo sójové. Vyhýbejte se mraženým výrobkům z mletého masa a drůbež, jsou obvykle plné kůže a tuků. Před konzumací drůbeže z ní nejdříve stáhněte kůži. Pamatujte si, že většina pekařských výrobků je připravována se smetanou a celými vejci. Jen málo "špatných" nasycených tuků se nachází v rostlinných olejích jako je kokosový, palmový a olej z palmového semene.

Polynenasycené tuky se nacházejí v rostlinných a zeleninových olejích,

například v kukuřičném. Nejsou škodlivé, pokud to nepřeháníte a nejíte jich mnoho a pokud jsou v tekutém stavu. Možné důsledky velkého množství polynenasycených rostlinných olejů na rakovinu ještě nejsou prokázány. Jakmile se tyto oleje procesem ztužení dostanou do tuhého stavu (výroba margarínů a arašídového másla), čímž vzniknou takzvané trans-mastné kyseliny, měli byste se jich zříci nebo je používat jen občas, protože špatně ovlivňují arterie.

Nejzdravější pro srdce jsou mononenasycené tuky, zejména řepkový a olivový olej

Ten druhý konzumovali staletí lidé žijící v oblasti Středomoří (Itálie, Španělsko a Řecko), u kterých je nízký výskyt nemocí koronárních tepen. Olivový olej se hodí do salátů na dresinky, ale ne na smažení nebo pečení, protože kouří. Tam používejte řepkový olej. Ale ani s těmito oleji to není třeba přehánět, že jsou nejvhodnější, ještě neznamená, že je můžete konzumovat jakkoliv.

Cholesterol se nachází jen v živočišných produktech

Nejbohatšími zdroji jsou žloutky, maso, zejména živočišné vnitřnosti, mléčné výrobky, ryby a drůbež. Nenachází se ve vaječných bílcích, v ovoci, ořeších, zelenině, obilovinách, cereáliích a semínkách rostlin. Ideální jsou potraviny rostlinného původu, jako jsou fazole, zelenina i ovoce. Obsahují jen málo nebo vůbec žádné nasycené tuky a vůbec žádný cholesterol.

Zeleninu nemíchejte s máslem a smetanou, ani ji nepražte

Stačí ji podusit či povařit v slepičím vývaru zbaveném tuku, ve vodě nebo ve vlastní šťávě. Chléb, těstoviny, cereálie a luštěniny sušené také nezvyšují hladinu cholesterolu. Neobávejte se jejich kalorického obsahu. Mají ho menší než jídla bohatá na tuky (pokud je neochucujete
těžkými omáčkami, máslem, smetanou nebo sýrem).

Určitě jste už slyšeli o tom, že mořští živočichové,

jako škeble, hřebenatky, krabi, ústřice a humry obsahují hodně cholesterolu. Je to tak, vylepšuje to však skutečnost, že mají velmi málo nasycených tuků a hodně polynenasycených, včetně mastných kyselin typu omega-3. Proto je můžete konzumovat, ale s mírou. Ale kaviár, olihně a garnely, to je jiná. Pouze jedna polévková lžíce kaviáru obsahuje 95 mg cholesterolu, proto se mu raději vyhněte.

Příprava jídel

• Co se týče polévek, nejlepší je zeleninová nebo bujón, který jste si sami uvařili, protože alespoň víte, co jste do něj dali.
• Vhodné je opékání, pečení, úprava v mikrovlnné troubě, dušení, rychlé osmažení nebo marinování v bylinkách.
• Nevhodné je smažení masa, ponořeného do tuku.

Autor: Lenka Kostková