Cholesterol - proč je tak důležité o něm něco vědět? 1. část

Datum článku: 14. 8. 2013

Cholesterol je měkká voskovitá látka bez zápachu, normálně přítomna všude po těle - v mozku, nervovém systému, pokožce, játrech, střevech, srdci, kostře, dokonce i v pohlavních hormonech. Potřebuje ho každý, neboť je vitální složkou mnoha biologických procesů, ale příliš ho škodí.

Cholesterol - proč je tak důležité o něm něco vědět? 1. část

Veškerý cholesterol potřebný pro organismus produkují játra

z "odrazových" molekul. I kdybyste ho nepřijali ve stravě ani trošku, nikdy by vám nechyběl. Je statisticky dokázáno, že vysoká hladina cholesterolu souvisí se zvýšenou náchylností na arteriosklerózu. To však neznamená, že každý s vysokou hladinou cholesterolu je odsouzen zemřít na infarkt. Existují lidé, kteří mají osmdesát nebo dokonce devadesát let a přitom mají děsivě vysokou hladinu cholesterolu, a přesto jsou naprosto zdraví! Když si však analyzujeme srdeční statistiky jednotlivých populací, vyjde nám, že čím vyšší cholesterol, tím vyšší výskyt infarktu. Přes doporučení není normální nebo nízká hladina cholesterolu zárukou, že neonemocníte na srdce, protože rizikových faktorů je příliš mnoho.

Ještě donedávna si lékaři nebyli jisti, zda je snižování cholesterolu na něco dobré

Někteří výzkumní pracovníci byli přesvědčeni, že vysoká hladina cholesterolu je jen příznakem, jako je například horečka nebo anémie, a že jeho léčba neovlivní základní příčinu. Po mnoha letech výzkumu při tisících vzorcích máme dnes dokázáno, že snižování cholesterolu má svůj význam. Každé procento snížení hladiny cholesterolu má za následek dvouprocentní snížení rizika infarktu - bez ohledu na to, zda se dosáhlo dietou, léky nebo kombinací obou. Pokud snížíme hladinu cholesterolu o 10%, riziko infarktu se zmenší o 20%! A to je už dost velký rozdíl.

Navíc vědci dokázali i to, že snížením množství cholesterolu v krvi

se scvrkávají aterosklerotické pláty, ucpávající tepny. Při významu cholesterolu by měl každý, kdo má více než dvacet let, znát hodnoty lipidů, kterých je cholesterol složkou. Tato informace je důležitá nejen pro vás, ale i pro vaše děti.

Jaká je vysoká nebo nebezpečná hladina cholesterolu? Jaké jsou nejbezpečnější a nejúčinnější způsoby jejího snížení?

Kdy třeba opravdu rázně zakročit? V jakém věku je to nejvhodnější? Jak dlouho zkoušet diety, než se uchýlíme k lékům? Na všechny tyto otázky se nedá jednoznačně odpovědět. Pokud máte více než dvacet let a hladinu cholesterolu mezi 180 - 200 mg na decilitr, vše je v pořádku. Příliš nízká hladina cholesterolu (pod 150 mg) může být spojena s rakovinou jater, plic a slinivky, dvojnásobným výskytem mozkového krvácení (záchvat, při kterém dojde ke krvácení do mozku), chronickými plicními chorobami a depresemi. Hodnoty cholesterolu mezi 200 - 239 mg jsou již hraniční a nad 240 vysoké. Pamatujte si však, že riziko vysokého cholesterolu je znásobeno přítomností ostatních rizikových faktorů. Pokud máte i vysoký krevní tlak, náchylnost na koronární onemocnění se zvyšuje šestinásobně. A pokud ještě i kouříte, riziko je dvacetinásobné.

Samotná hladina cholesterolu ještě o ničem nevypovídá

I další důležité krevní faktory mají svou úlohu - nejznámější jsou HDL, LDL, triglyceridy a nejnověji i apoliproteiny. Hodnoty triglyceridů (neutrálních tuků) jsou také rizikovým faktorem pro nemoci srdce, zvláště když je nízká hodnota HDL. Vrchní hranice normálu leží někde mezi 150 a 200 mg, ale aby bylo měření přesné, musíte předtím alespoň 12 hodin držet hladovku a pít jen vodu. Pro měření cholesterolu není třeba hladovět, ale na měření triglyceridů, lipoproteinů a cukru v krvi ano.  HDL i LDL jsou proteiny produkované játry. LDL tvoří asi 60 - 70% cholesterolu, HDL asi 25%. Oba druhy dopravují cholesterol v krvi pro použití do dalších orgánů. Jsou jako čluny nebo loďky vezoucí cholesterol.
 

Autor: Martina Dvořáková