S cholesterolem se setkal každý z nás. Ať už vám na preventivní prohlídce lékař oznámil jeho hladinu nebo ne, vězte, že i vy ho máte! Cholesterol je navzdory všem občas strach nahánějících vyjádřením životně nezbytný. Tento lipid se nachází v každé buňce organismu a je tvořen játry. Na jeho tvorbě se podílí složení stravy, což bývá v mnoha případech kamenem úrazu a příčinou, proč hladina cholesterolu převyšuje normu a proč se stává "strašákem", kterého je třeba se zbavit. Nedělejte to! Na to, abyste se ho zbavili byste potřebovali držet hladovku a to po celý život resp. zbytek života! Bez cholesterolu se můžete rozloučit s produkcí vitaminu D, bez něj by nebylo možné správné trávení tuků, bez něj by nebyl život.
Cholesterol je v podstatě příliš širokých pojem, který je však chápán mnohdy jen jako něco škodlivé, zdraví neprospěšné. Ve skutečnosti však lze rozlišit až tři typy cholesterolu!
1. Cholesterol - obecné pojmenování pro substanci, která se nachází v každé buňce a v krvi v určitém poměru;
2. "Špatný" cholesterol - (LDL) - ucpává cévy, roznáší tuk po organismu, je rizikovým faktorem pro vznik srdečně-cévních onemocnění;
3. "Dobrý" cholesterol - (HDL) - naopak chrání cévy před ucpáváním, vrací tuk do jater a ochraňuje organismus před vznikem srdečně-cévních onemocnění.
Optimální hladinu cholesterolu můžete upravit zdravou stravou, pitím ovocných a zeleninových šťáv a pravidelným pohybem. Dále byste měli sledovat hladinu všech tří cholesterolů a to pravidelně.
prvního typu cholesterolu se pohybuje do 5,2 mmol / l; norma pro "špatný" cholesterol je 3,6-5,2 mmol / l a hladina "dobrého" cholesterolu by se měla nacházet v hodnotách od 0,9-3,0 mmol / l.
Hladina všech tří cholesterolů je velmi proměnlivá, kolísá se způsobem života každého člověka a je to jen ve vašich rukách k jakým výsledkem hladin cholesterolu se dopracujete.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.