• Nadměrné nervové napětí.
• Nedostatek, nebo naopak, nadbytek fyzické aktivity.
• Nepravidelnost v každodenním režimu, hladovění či přejídání.
• Nedostatek tekutin s následující dehydratací organismu.
• Nedostatek spánku.
• Jako spouštěče existují i některé potraviny: tvrdé a plísňové sýry, ořechy různých druhů, uzené potraviny i uzené maso, čerstvý chléb a čerstvé pečivo, fazole a další luštěniny, nedozrálé banány, čokoláda, avokádo, rozinky , sušené švestky, citrusové plody, z nápojů jsou to: červené víno , šumivé víno a jiné bublinkové nápoje.
• Na migrénu mohou jako spouštěče působit i různé chemické konzervanty nacházející se v potravinách.
• Zvýšený příjem hořčíku a vitamínu B2 (riboflavin) + B5, vitamín C a vitamín E
• Pampeliškový a brutnákový olej, zázvor
• Kvalitní proteiny: kuřecí maso, mléčné výrobky, tofu, sója, zelená listová zelenina, mořské plody,
• Obiloviny
• Náchylnost k bolesti hlavy obecně snižuje česnek, petržel, máta, heřmánek.
když se snižují zásoby svalového a jaterního cukru, tj. glykogenu. Zároveň s tím klesá i glukóza. V takovém případě je třeba zrychlit příjem rychlého cukru. Z tohoto důvodu se doporučují tři až pět jídel denně, dobře energeticky vyvážených. Jednotlivá denní jídla by měla vždy obsahovat určité sacharidové zdroje včetně cukrů s nižším glykemickým indexem, které mohou glukózu uvolňovat postupně, a tím udržovat vhodnou hladinu krevního cukru. Časový rozestup mezi jídly by neměl být velmi dlouhý.
a to především ve svalech, čímž dochází k překyselení. Je to způsobeno zejména kyselinou mléčnou , která vzniká během spalování glukózy při nedostatku kyslíku. Odbourávání této kyseliny může způsobit bolesti svalů, únavu, svalové křeče. U vnímavých jedinců to může fungovat i jako spouštěč migrény. Souvisí to i se zvýšeným pocením a nedostatečným přísunem tekutin . Dochází ke stavu dehydratace organismu se všemi nežádoucími příznaky, jako jsou bolesti hlavy, svalové křeče, poruchy koncentrace, únava až celkový kolaps organismu. Tím se opět dostáváme k tomu , jak důležitý je pitný režim. Nápoje by měly být nesycené, přiměřené teploty (ne ledové ), s vhodnou mineralizací ( hořečnaté soli ).
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.