Zima zesiluje trávicí schopnosti a léto je naopak zeslabuje

Datum článku: 3. 1. 2014

Nejčastější problémy trávení vznikají kvůli tomu, že konzumujeme bez rozmyslu jedno přes druhé. Zda jsme se najedli správně, nebo ne, nám prozradí až náš žaludek, a pokud se mu něco nelíbí, dá to patřičně najevo. Že nám žaludek tráví, poznáme podle pravidelné stolice a její konzistence. I když toaletní papír nehraje žádnou roli, je třeba jeho spotřebu držet v určitých mezích. Stolice nemá být řídká, ale nemá ani připomínat asfalt. Ani zácpy nejsou žádoucí. O všem tomto rozhoduje žaludek. Zpracování surovin je proces podobný spalování. Zde přebírá žaludek roli pece.

Zima zesiluje trávicí schopnosti a léto je naopak zeslabuje

Musíme dávat pozor i na potravu, kterou konzumujeme

Střeva nemají rády syrovou stravu, nebo pokud je příliš tvrdá. I příliš mnoho tekutin může škodit, neboť při nadměrném požívání tekutin se odbourávají trávicí šťávy, žaludek se stává chladným a člověk onemocní. Když hodně pijeme, odvádí se ne tekutina z organismu, ale trávicí šťávy. Vždy se říká, člověk má tolik a tolik denně vypít. Na jedné straně je to pravda, pít je třeba, ale dostatečné množství tekutin.

Trávení začíná již v dutině ústní prostřednictvím slin, které mají mnoho úloh

• navlhčují ústní sliznici
• usnadňují rozmělněním tuhých potravin tím, že je navlhčují a změkčují
• zvyšují dráždění chuti tím, že rozpouštějí různé látky
• začínají trávit škrob
• usnadňují polykání
• pomáhají vylučovat látky škodlivé tělu (rtuť, olovo a jiné).

Potrava zůstává v ústech pouze několik sekund a pak ji spustíme níže

Trávení probíhá v trávicím ústrojí. Lidské trávicí ústrojí tvoří v podstatě soustava trubic, která je uložena v hlavě, v krku, v hrudníku a v břišní dutině. Celá trávicí trubice, která začíná v ústech a končí konečníkový otvorem, měří u člověka 5 až 7 m. Jakmile se potrava dostane do úst, prochází dále jednotlivými částmi trávicí trubice: hltanem, žaludkem, tenkým střevem, tlustým střevem. Nevyužité zbytky se vylučují z těla jako stolice. A tady někde nastává problém. Jídlo, které jíme se hromadí v organismu a nevylučuje pryč.

Onemocnění trávicího systému provázejí příznaky

• zápach z úst - může signalizovat špatné trávení
• pálení žáhy a říhání - bývá následkem překyselení žaludeční a hlavně žlučovou kyselinou
• žaludeční onemocnění, střevní onemocnění.

Nejen strava, ale i různé léky, stres, napětí ovlivňují naše trávení a fungování vnitřních orgánů

Trávení je nejsilnější v zimě, naopak v letním období je trávení nejslabší a většina lidí má sníženou chuť k jídlu. Z tohoto důvodu indická medicína doporučuje konzumovat v létě převážně jen lehká jídla, aby se trávicí trakt zbytečně nezatěžoval a ponechat si těžká jídla (např. luštěniny, mléčné výrobky, sýry, maso, med) na zimní období. Paradoxní je, že i přes snížený příjem potravy v létě máme více energie. Esoterici na to našli odpověď na planetární úrovni, konkrétně ve výměně energií mezi Sluncem a Zemí. V zimě Země přijímá energii ze Slunce, v létě ji vyzařuje, mj. i v podobě rostlinstva, které roste směrem k Slunci. V létě se člověk kromě jídla z velké části živí i touto vyzařovanou energií, kterou přijímá jinými kanály, jen ne trávicím ústrojím.
 

Autor: Martina Dvořáková