Zelenina, kterou možná neznáte - brutnák lékařský, kozí brada a lebeda

Datum článku: 9. 10. 2013

Brutnák lékařský pochází z Malé Asie, ale roste i v Severní Americe.  Lidé si ho odedávna vážili, protože měl schopnost povzbuzovat mysl. Pro vysoký obsah vitamínů a draslíku se jeho konzumace doporučuje při neurózách, revmatismu, srdečních a ledvinových onemocněních. Působí také močopudně a podporuje pocení. Protože mladé listy připomínají chuť okurek, v Rusku tuto rostlinku nazývají i okurková tráva. listy jsou vhodné do lehkých salátů a pomazánek.

Zelenina, kterou možná neznáte - brutnák lékařský, kozí brada a lebeda

Kozí brada

Kozí brada: dnes už zapomenutá, kdysi hojně pěstovaná zelenina. Díky obsahu inzulínu je vhodná i pro diabetiky. Kořeny se používají proti žloutence a při problémech se žlučníkem. Kozí brada je oblíbená zejména ve francouzské kuchyni, kde se používá k vaření, dušení i zapékání.

Lebeda ( merlík) – méně známá listová zelenina

Lebeda: pochází ze Střední Asie a známá byla již v 6. století př.n.l.  Výzkumy prováděné v USA dokázaly, že jde o rostlinu nového tisíciletí, protože obsahuje množství bílkovin a vitamínu C. Údajně by mohla poskytnout obživu milionům hladovějících a prý byla navržena jako součást obživy kosmonautů. Lebeda čistí krev, posiluje imunitu, často se přidává do čajových směsí .
 

Autor: Lenka Kostková