Zelenina, která chrání naše srdce - čekanka

Datum článku: 3. 2. 2014

Čekanka je u nás poměrně stále neznámá zelenina, ačkoli v jiných částech světa je známa několik set let. Má mírně nahořklou chuť. Její pěstování je poměrně komplikované, ale poskytuje nám na zimu vlastní čerstvý salát, bez kontaminovaných chemikálií. Země původu je především Belgie a Nizozemsko, protože tam je její pěstování nejrozšířenější.

Zelenina, která chrání naše srdce - čekanka

Bílé čekankové puky mají neobyčejně vysoký obsah vlákniny

Kvalitní čekanka má pevné a křehké buněčné membrány a při zakousnutí křupe. Je dostupná celý rok, a při její úpravě se fantazii meze nekladou. Výborně chutná v zeleninových i ovocných salátech. Jemné pupeny obsahují účinné látky proti mnoha nemocem. Konzumace čekanky má blahodárný vliv na poruchy trávení a střevní problémy. Chrání preventivně proti rakovině tlustého střeva, snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi, a tím zmírňuje riziko vysokého krevního tlaku a tím i riziko srdečního infarktu či mozkové příhody.

Čekanka je ideální při detoxikaci organismu

V tenkém střevě se kationty toxických těžkých kovů, jako jsou kadmium, olovo a rtuť, vážou s organickými atomy. Škodliviny tak nemohou vniknout do krve a vyloučí se z organismu.  Čekanka obsahuje poměrně velké množství vitaminu C, pomáhá při vylučování žluči a žaludečních šťáv, povzbuzuje chuť k jídlu. Kromě toho pomáhá při chorobách jater, žlučníkových a ledvinových kamenech a zánětech močových cest.

Léčivé účinky čekanky

• snižuje hladinu cholesterolu v krvi
• snižuje vysoký krevní tlak
• chrání před arteriosklerózou
• pomáhá redukovat hmotnost
• chrání před srdečními chorobami
• detoxikuje střeva a má preventivní účinky při onemocněních střev
• odstraňuje trávicí problémy, jako například zácpu
• reguluje hospodaření organismu s vodou
• zpevňuje sliznice střev
• stabilizuje střevní flóru

 

Autor: Martina Dvořáková