Kvalitní čekanka má pevné a křehké buněčné membrány a při zakousnutí křupe. Je dostupná celý rok, a při její úpravě se fantazii meze nekladou. Výborně chutná v zeleninových i ovocných salátech. Jemné pupeny obsahují účinné látky proti mnoha nemocem. Konzumace čekanky má blahodárný vliv na poruchy trávení a střevní problémy. Chrání preventivně proti rakovině tlustého střeva, snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi, a tím zmírňuje riziko vysokého krevního tlaku a tím i riziko srdečního infarktu či mozkové příhody.
V tenkém střevě se kationty toxických těžkých kovů, jako jsou kadmium, olovo a rtuť, vážou s organickými atomy. Škodliviny tak nemohou vniknout do krve a vyloučí se z organismu. Čekanka obsahuje poměrně velké množství vitaminu C, pomáhá při vylučování žluči a žaludečních šťáv, povzbuzuje chuť k jídlu. Kromě toho pomáhá při chorobách jater, žlučníkových a ledvinových kamenech a zánětech močových cest.
• snižuje hladinu cholesterolu v krvi
• snižuje vysoký krevní tlak
• chrání před arteriosklerózou
• pomáhá redukovat hmotnost
• chrání před srdečními chorobami
• detoxikuje střeva a má preventivní účinky při onemocněních střev
• odstraňuje trávicí problémy, jako například zácpu
• reguluje hospodaření organismu s vodou
• zpevňuje sliznice střev
• stabilizuje střevní flóru
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.