Zelenina je zdravá a kdo ji nemůže syrovou, stejně zdravá je i vařená ve vodě nebo páře

Datum článku: 16. 7. 2013

O tom, že je zelenina zdravá nepochybuje snad nikdo. Avšak ne každý ji může konzumovat v jakémkoliv stavu. Pro někoho je těžká na žaludek, jinému na žlučník, někdo nemá na žvýkání chrup. Některé studie říkají, že syrová je bohatší na vitamíny, ovšem není to tak docela pravda.

Zelenina je zdravá a kdo ji nemůže syrovou, stejně zdravá je i vařená ve vodě nebo páře

Správnou přípravou nejen že zachováme vitaminy, ale ještě i uvolníme ty, které by naše tělo neumělo přijmout

Vařená zelenina je navíc snadněji stravitelnější, protože v syrovém stavu jsou buněčné stěny rostlinných potravin tlusté a pevné a způsobují problémy ve formě nafukování a zácpy. Velké množství vlákniny však všeobecně pročišťuje trávicí trakt a látky obsažené v syrové zelenině působí na organismus detoxikačně, tělo se díky nim zbavuje škodlivin. Příznivci syrové stravy navíc tvrdí, že v tomto stavu může naše tělo látky obsažené v zelenině využít nejefektivněji. Je to díky tomu, že syrová zelenina obsahuje enzymy, které napomáhají rozkladu složitějších chemických substancí, které zelenina obsahuje. Podle nich každá potravina v syrovém stavu obsahuje přesně ty enzymy, které jsou nezbytné pro její strávení. Toto tvrzení však není prokázáno a lidé by měli především konzumovat zeleninu tak, jak jim to vyhovuje.

Úprava varem by měla být krátká, abychom nezabili vitamíny

Ideální je vaření v páře, protože zelenina si zachová i tvar a barvu. Mnoho vitamínů je rozpustných ve vodě, proto i tento způsob spolu s vařením není na škodu. Např. vitamin C a všechny vitaminy ze skupiny B. Když zeleninu vaříme ve vodě, vitamíny se rozpustí a uvolní se do vody. V zelenině jich zůstane jen menší množství. Proto pokud se již rozhodnete pro vaření ve vodě, tuto vodu rozhodně nevylévejte a použijte ji na úžasnou polévku.

O tom, že některá zelenina obsahuje, za syrova škodlivé látky se nemluví

Pokud se upraví tepelně, patří mezi pochoutky. Fazole i mladé zelené fazolky, sója, čočka, hrách, dokonce i žampiony obsahují jedovaté lektiny, které brání vstřebávání živin a způsobují vážné zažívací potíže, zejména zvracení a průjem, poškozují játra a ledviny. Zničit se dají pouze vařením.

Špenát, rebarbora obsahují velké množství kyseliny šťavelové,

která na sebe váže minerály, například vápník a železo, proto je organismus nemůže využít. Kdybyste tyto zeleniny jedli ve velkých dávkách a často, mohli byste se dopracovat k ledvinovým kamenům. Vařením ani dušením se kyselina šťavelová nedá zničit, ale její obsah můžete částečně snížit blanšírováním. Použitou vodu vylijte. Syrová rebarbora obsahuje toxické glykosidy, které mohou způsobit smrt.

Lilek patří do rodiny lilkovitých rostlin, které jsou většinou prudce jedovaté

Syrový lilek je nahořklý, trpký a nechutný, ale grilovaný nebo dušený patří mezi vyhledávané a dietní lahůdky a v takové formě našemu tělu neublíží.

Brokolice má vysoký obsah minerálů,

je dobrým zdrojem například zinku, draslíku nebo vápníku. Obsahuje také provitamin A, podobně jako mrkev. Aby se tyto důležité minerální látky uvolnily, třeba ji uvařit s kapkou oleje.
 

Autor: Martina Dvořáková