Vařená zelenina je navíc snadněji stravitelnější, protože v syrovém stavu jsou buněčné stěny rostlinných potravin tlusté a pevné a způsobují problémy ve formě nafukování a zácpy. Velké množství vlákniny však všeobecně pročišťuje trávicí trakt a látky obsažené v syrové zelenině působí na organismus detoxikačně, tělo se díky nim zbavuje škodlivin. Příznivci syrové stravy navíc tvrdí, že v tomto stavu může naše tělo látky obsažené v zelenině využít nejefektivněji. Je to díky tomu, že syrová zelenina obsahuje enzymy, které napomáhají rozkladu složitějších chemických substancí, které zelenina obsahuje. Podle nich každá potravina v syrovém stavu obsahuje přesně ty enzymy, které jsou nezbytné pro její strávení. Toto tvrzení však není prokázáno a lidé by měli především konzumovat zeleninu tak, jak jim to vyhovuje.
Ideální je vaření v páře, protože zelenina si zachová i tvar a barvu. Mnoho vitamínů je rozpustných ve vodě, proto i tento způsob spolu s vařením není na škodu. Např. vitamin C a všechny vitaminy ze skupiny B. Když zeleninu vaříme ve vodě, vitamíny se rozpustí a uvolní se do vody. V zelenině jich zůstane jen menší množství. Proto pokud se již rozhodnete pro vaření ve vodě, tuto vodu rozhodně nevylévejte a použijte ji na úžasnou polévku.
Pokud se upraví tepelně, patří mezi pochoutky. Fazole i mladé zelené fazolky, sója, čočka, hrách, dokonce i žampiony obsahují jedovaté lektiny, které brání vstřebávání živin a způsobují vážné zažívací potíže, zejména zvracení a průjem, poškozují játra a ledviny. Zničit se dají pouze vařením.
která na sebe váže minerály, například vápník a železo, proto je organismus nemůže využít. Kdybyste tyto zeleniny jedli ve velkých dávkách a často, mohli byste se dopracovat k ledvinovým kamenům. Vařením ani dušením se kyselina šťavelová nedá zničit, ale její obsah můžete částečně snížit blanšírováním. Použitou vodu vylijte. Syrová rebarbora obsahuje toxické glykosidy, které mohou způsobit smrt.
Syrový lilek je nahořklý, trpký a nechutný, ale grilovaný nebo dušený patří mezi vyhledávané a dietní lahůdky a v takové formě našemu tělu neublíží.
je dobrým zdrojem například zinku, draslíku nebo vápníku. Obsahuje také provitamin A, podobně jako mrkev. Aby se tyto důležité minerální látky uvolnily, třeba ji uvařit s kapkou oleje.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.