Zelené potraviny posilují imunitní systém těla

Datum článku: 21. 1. 2014

Jde jaro a náš organismus přímo piští po něčem svěžím, zeleném. Samozřejmě, není problém mít po ruce čerstvé bylinky po celý rok, ale na jaře se pocit potřeby ještě znásobuje. Zelená barva symbolizuje jaro, je plná energie, zdraví a růstu. Dokáže aktivovat naše smysly, vyvolává chuť k jídlu a dodává pokrmu pestrou barvu.

Zelené potraviny posilují imunitní systém těla

Kopřiva - zelená očista

První výhonky kopřiv a mladé listy pampelišky jsou součástí jarní očistné kúry. Obsahují velké množství vitaminu A, a vitaminů skupiny B. Mají protizánětlivý účinek, jsou močopudné a příznivě ovlivňují funkci jater a ledvin. Kopřiva se doporučuje i diabetikům. Jelikož jde o mladé rostliny, jsou v růstu, a tedy plné energie. Jsou šťavnaté a jejich pikantní chuť se hodí nejen do salátů, ale i do nádivek, slaných koláčů a omelet.

Zelené potraviny

Zelené potraviny neléčí, ale spíše pomáhají tělu, aby se dokázalo vyléčit samo. Posilují obranyschopnost organismu, stimulují růst a obnovu buněk, a tím i jednotlivé tkáně a orgány. Mají protizánětlivý účinek a podporují celkové pročištění těla. Chrání srdce a cévy, snižují cholesterol a potlačují růst rakovinných buněk.

Pažitka

Obsahuje vitamin C, vápník, draslík a železo. Je zdrojem karotenu a éterických olejů. Podporuje chuť k jídlu a zažívání, snižuje krevní tlak a má léčivé účinky na ledviny. Přidává se do salátů i pomazánek, omelet, polévek atd. .

Jarní cibulka

Obsahuje více vitamínu C než zimní cibule. Je zdrojem vitamínů skupiny B a provitaminu A. Kromě toho se v ní nachází vápník, železo, magnézium, jód a draslík. Má antibakteriální účinky, příznivě ovlivňuje trávicí soustavu, srdce i krevní tlak.

Česnek

Má na jaře jemnější chuť i aroma. Obsahuje vitaminy A, B, B2 a C. Česnek je přírodní antibiotikum. Používá se na regulaci hladiny cholesterolu v krvi, působí proti srážení krve a zvyšuje obranyschopnost organismu. Prospívá srdci a čistí játra. Léčí nemoci horních cest dýchacích, bolest v krku i ztrátu hlasu.

Hlávkový salát

Je bohatý na vodu a vlákninu a je téměř bez sacharidů. Obsahuje B1, B2, B6, C a E, železo, vápník, draslík a sodík. Zlepšuje trávení a je močopudný.

Zelený hrášek

Je bohatý na bílkoviny, vlákninu a obsahuje nepatrné množství tuku, je zdrojem vitaminu C, B1, B2, B3 a karotenů, obsahuje vápník, fosfor, draslík a měď. Má regenerační účinky na tělo, udržuje krevní tlak, posiluje imunitu, pomáhá při léčbě ledvin. Podporuje růst svalové hmoty.

Špenát

Obsahuje vitamin A, C, kyselinu listovou, hořčík, železo a flavonoidy. Působí antioxidačně. Chrání před stárnutím, před šedým zákalem, předchází ateroskleróze, snižuje cholesterol a krevní tlak. Je vhodný pro diabetiky.

Zelené jablko

Jedno jablko dodá potřebnou denní dávku vitamínu C. Je také zdrojem fruktózy. Obsahuje vodu, vlákninu, draslík, téměř žádné bílkoviny. Nejvíce živin se skrývá ve slupce - nenasycené mastné kyseliny, hořčík, železo a karoteny. Jablka podporují činnost ledvin, činnost svalů, snižují krevní tlak, hladinu cukrů a tuků v krvi. Jablka by se měla jíst zejména syrová, případně sušená.
 

Autor: Lenka Kostková