První výhonky kopřiv a mladé listy pampelišky jsou součástí jarní očistné kúry. Obsahují velké množství vitaminu A, a vitaminů skupiny B. Mají protizánětlivý účinek, jsou močopudné a příznivě ovlivňují funkci jater a ledvin. Kopřiva se doporučuje i diabetikům. Jelikož jde o mladé rostliny, jsou v růstu, a tedy plné energie. Jsou šťavnaté a jejich pikantní chuť se hodí nejen do salátů, ale i do nádivek, slaných koláčů a omelet.
Zelené potraviny neléčí, ale spíše pomáhají tělu, aby se dokázalo vyléčit samo. Posilují obranyschopnost organismu, stimulují růst a obnovu buněk, a tím i jednotlivé tkáně a orgány. Mají protizánětlivý účinek a podporují celkové pročištění těla. Chrání srdce a cévy, snižují cholesterol a potlačují růst rakovinných buněk.
Obsahuje vitamin C, vápník, draslík a železo. Je zdrojem karotenu a éterických olejů. Podporuje chuť k jídlu a zažívání, snižuje krevní tlak a má léčivé účinky na ledviny. Přidává se do salátů i pomazánek, omelet, polévek atd. .
Obsahuje více vitamínu C než zimní cibule. Je zdrojem vitamínů skupiny B a provitaminu A. Kromě toho se v ní nachází vápník, železo, magnézium, jód a draslík. Má antibakteriální účinky, příznivě ovlivňuje trávicí soustavu, srdce i krevní tlak.
Má na jaře jemnější chuť i aroma. Obsahuje vitaminy A, B, B2 a C. Česnek je přírodní antibiotikum. Používá se na regulaci hladiny cholesterolu v krvi, působí proti srážení krve a zvyšuje obranyschopnost organismu. Prospívá srdci a čistí játra. Léčí nemoci horních cest dýchacích, bolest v krku i ztrátu hlasu.
Je bohatý na vodu a vlákninu a je téměř bez sacharidů. Obsahuje B1, B2, B6, C a E, železo, vápník, draslík a sodík. Zlepšuje trávení a je močopudný.
Je bohatý na bílkoviny, vlákninu a obsahuje nepatrné množství tuku, je zdrojem vitaminu C, B1, B2, B3 a karotenů, obsahuje vápník, fosfor, draslík a měď. Má regenerační účinky na tělo, udržuje krevní tlak, posiluje imunitu, pomáhá při léčbě ledvin. Podporuje růst svalové hmoty.
Obsahuje vitamin A, C, kyselinu listovou, hořčík, železo a flavonoidy. Působí antioxidačně. Chrání před stárnutím, před šedým zákalem, předchází ateroskleróze, snižuje cholesterol a krevní tlak. Je vhodný pro diabetiky.
Jedno jablko dodá potřebnou denní dávku vitamínu C. Je také zdrojem fruktózy. Obsahuje vodu, vlákninu, draslík, téměř žádné bílkoviny. Nejvíce živin se skrývá ve slupce - nenasycené mastné kyseliny, hořčík, železo a karoteny. Jablka podporují činnost ledvin, činnost svalů, snižují krevní tlak, hladinu cukrů a tuků v krvi. Jablka by se měla jíst zejména syrová, případně sušená.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.